Київ: куди сходити і що подивитися

Кожен куточок України здатен чимось здивувати, зачарувати чи подарувати незабутні спогади та враження. Особливо цікавий та різнобарвний для незабутнього відпочинку — Київ. Столиця України вміє вражати та надихати, тут є багато цікавих місць, куди піти варто хоча б раз у житті. Тож пропонуємо переглянути список локацій, які є обов’язковими для кожного киянина чи гостя міста.

Київ

Що подивитись і куди піти в Києві

Щоб переглянути в Києві всі найбільш відомі та визначні місця, треба витратити мінімум кілька днів. Тому для тих, хто не має у розпорядженні багато часу, але хоче довідатись про основні історичні перлини української столиці, ми радимо побувати в найбільш вражаючих та дійсно визначних місцях Києва.

Андріївський узвіз

Адріївський узвіз

Андріївський узвіз — 735 м історії Києва, де майже кожен будинок — частина важливих історичних подій. Тому це не просто місце, куди сходити варто за враженнями, а та історична частина міста, яка допоможе розкрити столицю під незвичним кутом зору. На пагорбі височіє Андріївська церква, а біля неї пам’ятник «За двома зайцями», що нагадує нам про кінострічку, герої якої знімались ще 70 років тому біля входу до церкви. Рушаючи вниз по спуску, минаючи торгові ряди з сувенірами ручної роботи, картинами, вишиванками та старовинними речами, можна з легкістю пропустити скульптури видатного скульптора Івана Кавалерідзе: пам’ятник-ескіз Ярослава мудрого, залишки оригінального пам’ятнику княгині Ользі, бетонна скульптура Т. Шевченка. За ними стоїть будинок, у якому проживав їх автор-скульптор. Бронзова скульптура М. Булгакова знаходиться з будинком під №13, де свого часу проживав відомий письменник. По іншу сторону — одна із найбільш суперечливих скульптур міста — пам’ятник Миколі Гоголю. Не менш обговорюваним став пам’ятник Вертинському, сумний вигляд якого не сподобався більшості прихильників його творчості. Одна з головних прикрас Андріївського узвозу — муруал «Відродження», а найстрашніша будівля — «Театр на Подолі». Не менш цікавий узвіз не лише кав’ярнями, але й музеями, які здатні розповісти не лише про історію, а й найбільш цікаві факти саме цієї вулиці.

Володимирська гірка

Володимирська гірка

Шукаєте затишне місце, куди сходити на прогулянку можна із друзями чи просто погуляти на самоті, тоді оберіть Володимирську гірку. Тут можна насолодитись прогулянкою під столітніми деревами, помилуватись розкішними краєвидами на лівий берег Дніпра та просто перепочити. Володимирська гірка — місце дійсно дивовижне, адже не дарма воно стало предметом опису для Булгакова, Нечуя-Левицького та інших творчих особистостей. Основна пам’ятка Володимирської гірки — пам’ятник князю Володимиру, якому вже майже 170 років. Дістатись до Володимирської гірки можна лише на фунікулері або пішки. Радимо поєднати цей маршрут із пішохідно-велосипедним мостом.

Пішохідно-велосипедний міст

міст

Один з наймолодших мостів Києва — пішохідно-велосипедний міст (Володимирський міст, міст Кличка), що веде від арки «Свободи українського народу» (перейменована з Арки дружби народів 14 травня 2022 р) до Володимирської гірки. Довжина мосту — 216 м. Його покриття місцями має засклення, що дозволяє з висоти спостерігати за проїжджаючими знизу машинами та квапливими пішоходами. Головний плюс мосту — це чудовий оглядовий майданчик, звідки відкриваються дивовижний вигляд на центральну частину Києва. Тому, як не знаєте, що подивитись в Києві, огляньте околиці з висоти моста та оберіть свою локацію для прогулянки.

Михайлівський Золотоверхий собор

Собор

Якщо мрієте побачити та побувати у найдавнішому соборі України, тоді обов’язково прогуляйтесь від майдану Незалежності до Михайлівської площі, де знаходиться не лише пам’ятник Архангелу Михаїлу, а й Михайлівський Золотоверхий собор. Відомий він не лише тим, що тут вперше використали позолочення куполу церкви, а й тим, що став усипальницею багатьох київських князів. Хтось сюди приходить, щоб вшанувати мощі Святої Варвари, помилуватись красою образу Архангела Св. Михаїла, подарованого собору Олександром І або поглянути на Київ з висоти дзвіниці собору.

Золоті ворота

Не менш вражаюча та відвідувана оборонна пам’ятка Києва знаходиться також в самісінькому центрі столиці — Золоті ворота. Майже 80 років руїни цієї споруди знаходились під землею і лише в 1832 р. були розпочаті її розкопки. Ще до 1240 р. це були головні ворота Києва, які захищали надійно місто від ворогів. Назва воріт походить не від використаних матеріалів, а від плати за в’їзд, яка нараховувалась у золотих монетах. Сучасний вигляд Золоті ворота здобули у 2007 р. Поруч із Золотими воротами, у затишному сквері, знаходиться пам’ятник Ярославу Мудрому, ескіз якого досі зберігається на Андріївському узвозі. Бронзова фігура князя тримає макет Софійського собору, а постать самого Ярослава направлена в бік, де нині знаходиться вже побудована пам’ятка — ще одна локація, що варто подивитись в Києві. Ще одна невеличка скульптура скверу — пам’ятник коту Пантелеймону. Вона не несе історичної цінності. Постать кота — згадка про дружню тварину, що була невід’ємною частиною місцевого ресторану. Проте сірий персидський кіт загинув під час пожежі. На згадку про нього туристи зібрали кошти та встановили пам’ятник. Подейкують, якщо потерти вушка та потримати кота за хвіст, здійсниться бажання.

Куди піти з дітьми в Києві

Бажаєте приємно здивувати дитину прогулянкою по місту? Чи просто не знаєте, куди піти з дітьми в Києві, щоб їм не було нудно? Тоді не варто зупинятись лише на відомих піцеріях та кав’ярнях. Віддайте перевагу незвичним, проте дійсно вражаючим місцям, що подарують дитині приємні спогади на все життя.

Пейзажна алея

Один з найпопулярніших дитячих майданчиків Києва — Пейзажна алея — обов’язкова локація, куди сходити на прогулянку варто всією сім’єю. Місце нагадує частину дитячої казки, сповненої чудернацькими персонажами. Автор дитячого скверу — Костянтин Скретуцький. За його задумом це мав бути грандіозний архітектурний комплекс, який лише частково вдалось втілити в реальність. Тим не менш, кияни та гості міста із задоволенням проводять тут час, милуючись чудернацькими скульптурами: 30-метрова кішка-сороконіжка, фонтан-слон, велетенський заєць, царівна на горошині, закохані зебри та неймовірні лавки.

Національний палац мистецтв «Україна»

Національний палац Україна

Національний палац мистецтв «Україна» — епіцентр творчих подій, який знаходиться поруч зі станцією метро «Палац Україна». Тут постійно проводять концерти ведучі співаки, музиканти, комедійні шоу та різноманітні вистави. Глядацька аудиторія — від малечі до людей похилого віку. Для кожного знайдеться якась унікальна подія, що перетворить буденне життя на маленьке свято. Для дітлахів у палаці «Україна». Взимку біля палацу мистецтв відкривається «Зимове містечко» — місце для активного та драйвового відпочинку дітлахів. Тут організовують багато різноманітних розважальних програм, що обов’язково піднімуть настрій вашій дитині. Тому в пошуках веселого відпочинку варто взяти до уваги цю локацію, куди можна піти з дитиною в Києві.

Київський планетарій

Київський планетарій — місце, де дізнаєшся багато цікавого про всесвіт, нашу планету та маєш змогу подивитись пізнавальні фільми та мультфільми. Тільки на відміну від музеїв чи кінотеатрів, у планетарії кожен сеанс — можливість в тривимірному просторі відчути красу зоряного неба. Крім того в Планетарії діє постійна мистецька програма ArtSpace, яка дозволить хоча б на годину насолодитись неймовірним звучанням органної, класичної чи сакральної музики. Періодично проводяться дитячі вистави, мюзикли та розважальні програми для дітей.

Київський зоопарк

Справжнісіньке диво для малят та дорослих — оновлений Київський зоопарк, обов’язкова локація, куди піти з дітьми в Києві. Знаходиться він на пр-ті Перемоги, 32, майже в самісінькому центрі столиці. Місце популярне серед дітлахів, які із задоволенням сюди приходять, щоб побачити його привітних мешканців. На території зоопарку площею близько 34 га мешкає понад 2170 тварин. Тут знаходиться окремий, відведений контактний зоопарк, павільйон із екзотичними тваринами, що полюбляють спеку, озеро з великою кількістю риб, а також крамнички із солодощами та сувенірами. В такому місці дітям важко засумувати.

Музей води

Якщо не знаєте, куди піти з дитиною в Києві, але хочете подарувати їй гарні емоції, тоді зверніть увагу на один з незвичайних музеїв столиці. В самісінькому парку Хрещатий, по вул. Грушевського, знаходиться незвична триповерхова башта, справжнє диво для малят — Музей води, який розкаже все, з чим пов’язана вода. Навіть дорослі зможуть почути тут багато цікавого, а діти будуть приємно шоковані експонатами та зможуть подивитись на великих риб і побувати у мильній бульбашці.
Тривалість екскурсії — близько 45 хв. За цей час ви дізнаєтесь багато інформації не лише про саму воду, а й те, як нею користувались, скільки вона коштує в різних країнах, можете подивитись та покрутити деякі експонати та просто з користю провести час

Куди піти з дівчиною в Києві

Якщо вас долають думки, куди б сходити з дівчиною на побачення чи просто гарно провести час в Києві, тоді можете скористатись нашими варіантами локацій. Можливо деякі з них з іншого боку розкриють столицю та стануть новими ідеями, де гарно прогулятись чи перепочити.

Київський «Париж»

Париж

Хочете опинитись хоч на мить в центрі французької столиці? Тоді завітайте на вул. Городецького, де й досі збережені будівлі в стилі віденського модерну. Кожен них має свою унікальну історію. Будівля з арковими вікнами — колишня хоральна синагога, театр Соловцова — нині відомий театр ім. Франка. Поруч із ним найвищий київський будинок у 1904 р. — будинок Гінзбурга та будинок барона Гессельбейга — яскравий приклад раннього модерну. Неподалік будинок самого архітектора, який став автором майже всі будинків «Київського парижу» — садиба Шлейфера, створена для проживання його родини.
Хоч вулиця знаходиться поруч з майданом Незалежності, вона відрізняється спокійною атмосферою. Тому варто не лише прогулятись по вулиці, а посидіти в затишному сквері, випити горнятко кави та спостерігати за квапливим життям перехожих.

Китаїв

Китаїв

В Голосіївському р-ні Києва знаходиться дивовижне місце, яка має духовну силу та історичну спадщину — Китаїв. Тут збереглися пам’ятки архітектури, частини давніх поселень, а також старовинні печери. Китаїв —напрочуд затишний та гарний. Він ідеально підійде для романтичних прогулянок на природі, коли хочеться усамітнитись від натовпу туристів та просто гарно провести час, мандруючи стежками заповідника серед багатолітніх дерев.

Київська «Сахара»

сахара

Незважаючи на гомінливий та квапливий ритм життя у столиці, є тут і незвичайні, спокійні локації, які ідеально підійдуть як для прогулянки, так і драйвової їзди на квадроциклах. Саме такою є київська «Сахара» — віддалена місцевість на Позняках, за гіпермаркетом Метро, біля вулиці Колекторна. Лише уявіть хмари, сонце і піски. Тут ніби опиняєшся в справжній пустелі, яка відволікає від сторонніх думок та дозволяє перезавантажитись, забувши про клопоти. Пустелю важко назвати малолюдною, бо її часто використовують для блогерських фотосесій, пікніків та просто сімейного відпочинку поблизу річки, але восени та весною тут набагато менше людей.

Національний академічний театр опери та балету

Національний академічний театр опери та балету — пам’ятка архітектури 1901 р., зведена за проектом Віктора Шретера. Вона зачаровує красою неоренесансної архітектури, функціональністю та розкішним оформленням інтер’єрів. Попри багаторазові реконструкції та реставраційні роботи, будівля і досі вражає своїм бездоганним виглядом.
Академічний театр — один з центрів культурного життя, який варто побачити під час прогулянки вулицею Володимирською або ж завітати на одну з творчих подій: оперу, балет чи концерт. Завдяки продуманій акустиці, вишуканому оздобленню інтер’єрів, кожен відвідувач з будь-якого місця зали має змогу отримати неповторне задоволення від професійної гри виконавців. Романтичне побачення з переглядом вистави театру стане дійсно незабутнім у вашому житті.

Теги Київ

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.