Як підкорити Говерлу?

Любите подорожувати Україною? Тоді не зупиняйтесь на спогляданні гарних пейзажів та цікавих пам’яток Прикарпаття. Влаштуйте собі екстремальний іспит на витримку та цілеспрямованість, підніміться на вершину найвищої гори України —  на красуню Говерлу!

Говерла

 

Коли краще планувати похід на Говерлу?

 

Оптимальній час для підйому на Говерлу —  друга половина травня до середини жовтня, коли у горах майже немає снігу та ще не настав затяжний сезон дощів чи снігопадів. Стежки до вершини часто не лише мокрі від чисельних струмків, а й досить слизькі, тому варто обирати сонячну погоду, коли земля вже встигла просохнути від спекотної погоди.

гора Говерла

 

Маршрути на Говерлу

 

Офіційно стверджують, що на Говерлу можна піднятись шістьма маршрутами, проте, як починаєш підніматись особисто, то інколи справляється враження, що стежок набагато більше. Обрати оптимальний можна керуючись відведеним часом, фізичною підготовкою та просто бажанням оглянути якомога більше прекрасних місць чи навпаки — скоріше дістатись до омріяної вершини.

Найбільш популярні маршрути «одного дня» пролягають з бази «Заросляк». Звідси ведуть найкоротші шляхи, що починаються на відмітці — 1300 м над рівнем моря. Від бази до вершини вам доведеться подолати майже 770 м. З бази йде три шляхи із маркуванням різного кольору:

  • Шлях із жовтими відмітками веде до середини Чорногорського хребта, до вершини Туркул та озера Несамовите. Це найбільш довгий маршрут, досить складний та менш людяний. Тривалість шляху може зайняти 4-4,5 год. Відстань —  близько 5 км. Якщо є бажання повернутись в той самий день, тоді варто повертатись синім шляхом.

Говерла жовті позначки

  • Шлях із зеленим маркування —  найдовший. Його довжина —  4,3 км. Проте він веде по більш пологим тропам. Перша година шляху буде проходити через тінистий ялинковий ліс. Нахил невеликий, тому проходити його буде неважко. За ним буде проходити зона колючих кущів ялівцю. Остання частина шляху найбільш крута, складна, але дуже гарна. Доведеться підніматись по кам’яному схилу, який пролягає повз безмежні альпійські луки. Не забувайте пильно дивитись під ноги, оскільки шлях небезпечний та травматичний.
  • Шлях із синім маркування веде прямісінько до вершини. Його довжина —  3,7 км.  Він самий короткий, але й самий крутий. Якщо у вас все гаразд із фізичною підготовкою, мінімум часу, а на вулиці гарна сонячна погода, варто обрати синій шлях. Він дозволяє подолати дорогу за 2,5-3,5 години. Майже стільки може піти на спуск. Проте варто зауважити, що крутий спуск —  велике навантаження на коліна. Якщо є зайва година, варто повертатись шляхом із зеленим маркуванням.

Стежка від лісу до Говерли

Маршрути до Говерли на 2-3 дні:

  1. З села Лазещина шлях починається зі залізничної станції. Довжина маршруту —  17,2 км. Це один з найдовших маршрутів, проте й найбільш легкий. Він починається з лісу та триватиме майже 12 км. По дорозі можна помилуватись красою Петроса, посмакувати лісними ягодами чи просто заночувати. Маршрут проходить через полонину Менчул. Її важко не помітити, оскільки тут знаходиться десятки колиб та біостаціонар львівського інституту.

Говерла с висоти

Маршрут ідеально підійде тим, хто збирається вперше підкорювати Говерлу, хто не знає меж свої фізичних можливостей та просто має достатньо часу для своєї подорожі. З плюсів цього шляху —  можливість побачити найгарніший захід чи схід сонця, вдосталь помилуватись красою українських гір.

  1. З села Козьмещик тривалість маршрути може сягати 2-3 дні, якщо ви плануєте дійти до Говерли, потім до Великої Кознємка, гори Кукул та села Лазещина. Проте така тривалість підйому варта уваги спражніх любителів флори. Дйом починається з лісу, лише на висоті 1350 м. починається полонина Гроту, звідки добре проглядається вершина Говерли, оточена крутими схилами.
  2. З с. Кваси довжина маршруту сягає близько 26,8 км. Це однин  непростих та одночасно найгарніших підйомів. Тут кожна стежка здається дивовижною та унікальною. Сам маршрут охоплює всі «двухтисячники» в одному поході. Починаючи з Квасів ви зможете пройти через Чорногірський хребет до Петроса (його висота —2020 м), потім дістатись вершини Попа-Івана Чорногорського (висота —2028 м) та завершити маршрут у Шибені. Такий шлях ідеально підходить новачкам чи досвідченим мандрівникам.

Стежки від Говерли

 

Що потрібно взяти з собою на Говерлу?

 

Якщо ви вирішили підніматись на Говерлу улітку чи восени, вам знадобляться:

 

  • сонцезахисний крем (обов’язковий для людей з чутливою шкірою);
  • зручний та легкий одяг (довгі шорти, спортивні штани, футболки, легка хустка на шию, бандана чи картуз для захисту голови від сонця);
  • дощовик (погода, навіть улітку, у горах досить мінлива, тому дощовик захистить від вологи та пронизливих вітрів);
  • кеди чи трекінгове взуття, що зменшить навантаження на ногу та ризик посковзнутись під час спуску чи підйому;
  • дві пари носків;
  • аптечка з найнеобхіднішим у дорозі (пластир, перекис водню, бетадін, бинт та ліки, які можуть знадобитись через індивідуальні потреби організму);
  • питна вода та бутерброди;
  • повністю заряджений мобільний телефон (зв'язок місцями може зникнути, проте він є);
  • трекінгові палиці для підйому —  необхідна річ для тих, хто має проблеми з колінними суглобами;
  • звичайні робочі рукавиці (можна й без пальців) чи будь-які легкі спортивні, щоб не натерти мозолі від трекінгових палиць).

 

Улітку багато різної мошки, тому слід віддати перевагу одягу, що захистить не тільки від сонця, але й набридливих комах.

Для тих, хто не боїться більш ускладнених умов та вирішив здійснити підйом на Говерлу узимку, знадобиться наступний перелік речей:

 

  • термобілизна;
  • флісовий одяг, яка знадобиться на вершині, де температура буде на 10-12˚С нижчою, аніж у підніжжя гори;
  • лижна чи мембранна куртка, в якій тіло буде менше пітніти;
  • термос з гарячим чаєм, бутерброди та солодке для перекусів;
  • льодоступи;
  • бафф для захисту від вітру, рукавиці (краще дві пари), шапка
  • гірськолижні окуляри чи маска;
  • ліхтарик;
  • зручне зимове взуття, що добре протистоїть волозі;
  • трекінгові палиці;
  • сонцезахисний крем для обличчя, гігієнічна помада.

 

 

Чи є обмеження за віком?

 

Кажуть, що гори не люблять сміливців, що перше підкорення великих вершин варто робити з тим, хто має досвід такого підйому або ж з досвідченим інструктором. Наявність такої людини у групі дозволить обійти найбільш небезпечні шляхи чи підібрати стежку, що дозволить швидко подолати кілометри та за півдня пройти шлях на вершину та вниз. Проте, як показує досвід багатьох людей, підйом на Говерлу обмежується лише людськими стереотипами. Серед тих, хто піднімається до вершини можна зустріти людей різного віку та комплекції. Переважна більшість —  люди віком від 20 до 45 років, зустрічаються діти та навіть немовлята, що зручно примостились у переносках на спинах батьків. Є й старше покоління, люди похилого віку.

Говерла

 

Поради:

 

  • Не варто брати з собою надто багато речей, адже —  це зайвий вантаж, який лише буде ускладнювати ваш підйом.
  • Для тих, хто хоче незабутні фото серед альпійських лугів, вкритих ковдрою з крокусів, варто планувати підйом на першу половину травня.
  • У другій половині травня у горах рясно квітне полинь та зустрічається суниця.
  • Якщо плануєте підйом на червень, тоді вам пощастить побачити гарні пейзажі, прикрашені червоними квітами рододендрону.
  • Кінець липня та початок серпня будуть багаті на врожай чорниці та грибів.
  • При зимовому підйому краще брати дві пари рукавичок —  одні теплі, інші тонкі. Останні використовувати при зав’язуванні шнурків, щоб не отримати обмороження.
  • І якщо влітку здійснити підйом можна самостійно, взимку це дуже небезпечно. Тому без попередньої фізичної підготовки та відсутності інструктора це краще не робити.

Шлях до Говерли

Підйом у гори —  річ, яку варто відчути кожному у житті. Комусь це допомагає наповнити свої сірі будні новими барвами та враженнями, віднайти себе та поглянути на життя з іншого боку. Українські Карпати дають можливість кожному проникнутись щирою любов’ю до своєї неньки-України!

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.