Відпочинок в карпатах: Топ 5 маршрутів по Карпатах на автомобілі

Карпати, зі своєю неймовірною природою та мальовничими горами, завжди були однією з найпопулярніших туристичних областей в Україні. І вирушити в відпустку до Карпат на автомобілі — це чудова ідея для тих, хто бажає насолоджуватися свободою подорожування та досліджувати цей чудовий регіон. Однак, щоб ваша автомобільна подорож Карпатами була найбільш приємною та цікавою, ми підготували для вас топ-5 маршрутів в Карпати на автомобілі.

Топ 5 маршрутів по Карпатах на автомобілі

Зміст

Маршрут №1. Від Коломиї до Вижниці — «Спокій та культура Гуцульщини»
Маршрут №2. Від Львова до Ужгорода: По дорозі до Закарпаття
Маршрут №3. Кам’янець-Подільський та Хотин: цікаві місця для подорожі в історичному Поділлі
Маршрут №4. Подорож від Ужгорода до Карпат: Закарпаття в усій красі
Маршрут №5. Синевирський перевал: подорож до озера Синевир

Маршрут №1. Від Коломиї до Вижниці — «Спокій та культура Гуцульщини»

Початок маршруту: Коломия
Кінцевий пункт: Вижниці
Орієнтовна довжина маршруту – 71 км

Незабутні традиції Коломиї

Почнемо наш туристичний маршрут по Карпатах на авто з міста Коломия, яке славиться своєю унікальною архітектурою та культурою. Коломия — це прекрасне місце для першої зупинки, де ви можете насолодитися автентичною українською культурою та смачною кавою у місцевих кав'ярнях. Якщо бажаєте придбати гарні керамічні вироби або ж навчитись гончарству, тоді варто заздалегідь замовити майстер-клас в гончарній майстерні та завітати до музею гончарства або до музею «Покутської кераміки».

Обов’язкова зупинка для подорожуючих — музей «Писанка», в якому варто побувати кожному українцю, який хоче більше дізнатись про секрети розпису яєць, давні техніки майстрів та побачити на власні очі одну з найбільших колекцій писанок, в яку входять унікальні експонати, виконані відомими людьми.

музей Писанка

Шешорів та Пістиня: приголомшливі природні краєвиди

Пістинь — невеликого селища, відоме своєю природною красою та керамічними виробами та пістинськими безрукавками, прикрашеними вишивкою та металевими кільцями. Головна особливість селища — його місце розташування — в долині, що оточена горами. Влітку тат оптимальні умови для відпочинку – багато ягід та грибів. Серед унікальних пам’яток Пістині: пістинські сланці, прибережна смуга біля р. Пістинька та Пістинська соляна криниця. Взимку сюди варто приїхати з дітьми, оскільки за тиждень до Різдва тут відкривається «Маєток Святого Миколая», де є всі умови весело та з користю провести час: прийняти участь в майстер-класі, побувати в кімнаті-музеї новорічної іграшки, ознайомитись з різними новорічними прикрасами та іграшками, а ще навчитись на майстер-класах писанкарству, вишиванню, різьбі чи інкрустації.

Продовжує нашу подорож в Карпати на авто мальовниче гуцульське село Шешори — місце, де ви можете відчути дух старовинного українського життя, насолодитись природою та дійсно провести незабутній відпочинок в Карпатах. У вас буде можливість побачити очі з найгарніших карпатських водоспадів, посмакувати місцевими сирами з сироварні Росохата, побувати в печері Довбуша, позбирати ягоди та гриби. Не менш цікавою буде місцева пам’ятка — церква святої Параскеви 1864 р. та пам’ятники найбільш вагомих в історії діячів.

В якості сувеніру можна придбати оригінальний тканий рушник Ганни Василащук.

Косів та Вижниці: культурні скарби Карпат

Після насолоди природою трохи повертаємось назад та змінюємо маршрут відпочинку в Карпатах в бік Косова. В місто Косів туристи приїздять заради Національного природного парку «Гуцульщина», підйому на гору Острий та музеїв. А ще в місті працює ярмарок, на якому можна придбати різні керамічні вироби, вишивку, вироби з дерева та кераміку.

Далі наш маршрут прокладається до Вижниці, де знаходить 11 синагог, декілька музеїв, різноманітні пам’ятки архітектури і неймовірно гарні околиці. Сюди краще приїжджати в суботу, коли працюють ярмарки і є можливість придбати гарні речі ручної роботи.

Вижниця — це ідеальне місце для сімейного відпочинку з дітьми, коли хочеться перемкнутись з гаджетів і зануритись в красу природи, в повній мірі відпочити в сімейному колі.

Маршрут №2. Від Львова до Ужгорода: По дорозі до Закарпаття

Після захоплюючого початку нашої подорожі в Карпатах, давайте побудуємо маршрут через ще один західний регіон України — Закарпаття.

Початок маршруту: Львів
Кінцевий пункт: Ужгород
Орієнтовна довжина маршруту — 250 км

Наша подорож починається у Львові, місті, що славиться своєю архітектурною спадщиною та культурними пам'ятками. Ви можете відвідати Львівський замок, Арсенал та насолодитися кавою в одній з численних кав'ярень у старому місті або ж побувати на захоплюючих екскурсіях в одному з багаточисельних музеїв міста. Якщо почнете свою подорож з площі Ратуша, зможете побачити величезну кількість цікавих архітектурних пам’яток в радіусі кілька кілометрів.

Ужок та Ужгород: Подорож на авто по Західній Україні

Чудова дорога до Ужка швидко приведе до місцевих шедеврів дерев’яної архітектури, серед яких Михайлівська церква. Це яскравий приклад вдалого поєднання лемківських архітектурних форм та канонів будівництва бойківських храмів. Селище також відоме комплексом «Ужанських купелей», розкішними лісами та гарними оглядовими майданчиками.

Неповторний колорит Перечину

Наш туристичний маршрут по Закарпаттю радимо перервати зупинкою в Перечині, де можна відвідати гуральню Роберта Фішера чи сироварню «Перечинська мануфактура» та відпочити в гармонії з природою. Найбільш вдалий час для візиту Перечину — початок літа, коли тут розквітають лавандові поля на території «Лавандової гори». Тут же можна придбати різноманітну продукцію, виготовлену з природної сировини.

Перечин — невеличке місто, проте може стати гарним варіантом для відпочинку в Карпатах з дітьми або з друзями. Через місто пролягають різні пішохідні туристичні маршрути, тому можна сміливо один день присвятити знайомству з околицями чи скласти маршрут подорожі до Соколецьких чи Новоселицьких скель.

За 20 км від Перечину знаходиться кінцева зупинка маршруту Карпатами на авто — місто Ужгород. Одна з популярних його пам’яток архітектури — Ужгородський замок. Поруч із ним знаходиться ботанічний сад та скансен. Проте найбільш вражаюча краса настає в місті в квітні-травні, під час цвітіння сакур в мікрорайоні Малий Глагов. Таке видовище варте уваги. Бажаєте ознайомитись з тонкощами виготовлення вина, тоді варто відвідати винний фестиваль, який проходить в Ужгороді в «Совиному гнізді».

Бажаєте затишного відпочинку? Тоді обов’язково прогуляйтесь провулком «Гірчичне зерно», де створена неймовірна розслабляючи атмосфера та є чимало крамниць з сувенірами та милих кав’ярень Чи завершиться ваша автомобільна подорож Ужгородом, чи захочете прокласти автомобільний маршрут далі на захід - це залежить від ваших особистих переваг. В обох випадках, вас чекає незабутній відпочинок та можливість насолодитися природною красою та культурою західної України.

Маршрут №3. Кам’янець-Подільський та Хотин: цікаві місця для подорожі в історичному Поділлі

Бажаєте краще пізнати історичне Поділля, але не маєте для подорожі багато часу? Тоді слід скласти маршрут подорожі від Кам’янець-Подільського до міста Хотин. Два основні історичні місця Прикарпаття.

Початок маршруту: Кам’янець-Подільський
Кінцевий пункт: Хотин
Орієнтовна довжина маршруту — 29 км

Кам’янець-Подільський: заворожуюча архітектурна магія

Кам’янець-Подільський

Маршрут відпочинку в Карпатах розпочинається у місті Кам’янець-Подільський, яке славиться своєю унікальною архітектурою та старовинним замком, що розташований на острові в серці річки. Ви можете подивитися захоплюючий вид на Кам’янець-Подільський зі стін замку і насолодитися атмосферою середньовіччя, походити старими коридорами вежі та проникнуть історичною атмосферою минулих століть. В місті багато цікавих пам’яток архітектури: Ратуша, Кафедральний костел святих апостолів Петра і Павла, Замковий міст, Смотрицький каньйон, Вірменський колодязь і багато іншого.

В Кам’янець-Подільському чимало цікавих старовинних місць, які варто хоч раз побачити у житті. Тому знайомство із містом можна розтягнути на пару днів, щоб у повній мірі відчути себе частиною цього історичного місця. Якщо у вас сімейний відпочинок в Карпатах з дітьми, радимо заглянути в місцевий зоопарк, погуляти в парку атракціонів та розваг та полазити поміж дерев у мотузковому парку. Не лише дітлахам, але й дорослим можуть сподобатись кулінарні майстер-класи по виробництву хінкалей, де ознайомлять з таємницями приготування популярної грузинської страви.

Історична краса Хотина

Майже за 30 км від Кам’янець-Подільського знаходиться місто Хотин – місто з багатою історією та гарною Хотинською фортецею. Враховуючи непросте минуле міста, його неодноразове захоплення різними державами – це не могло не вплинути на різноманіття архітектурних рішень в місті. Тому тут знаходяться руїни турецької синагоги, кам’яна митниця, міський театр, побудований румунами, вціліла після багатьох руйнувань Хотинська фортеця ХІІІ ст. Окрім знайомства з пам’ятками архітектури, радимо влаштувати прогулянку вздовж обрію річки Дністер зробить вашу відпочинок в Карпатах насправді незабутнім.

Маршрут №4. Подорож від Ужгорода до Карпат: Закарпаття в усій красі

У цій частині маршруту ми вирушимо в подорож в саме серце Закарпаття, рухаючись від Ужгорода до гір Карпат.

Початок маршруту: Ужгород
Кінцевий пункт: Синяк
Орієнтовна довжина маршруту — 65 км

Туристичний маршрут по Закарпаттю на авто розпочинається у місті Ужгород, яке розташоване біля кордону з Угорщиною та Словаччиною. Ужгород славиться своєю культурною спадщиною та прекрасними видами Карпат. Ви можете відвідати Ужгородський замок і прогулятися вузькими вуличками старого міста, сховатись від сонця в найдовшій тінистій липовій алеї в Європі, помилуватись роботами відомих художників у Закарпатському художньому музеї ім. Бокшая або познайомитись з містом завдяки пошуку міні-скульптур.

Мукачево: Культурна столиця Закарпаття

Продовжуючи наш невеличкий тур по Західній Україні, ми доїдемо до міста Мукачево, яке вважається культурною столицею Закарпаття. Тут ви зможете відвідати Мукачівський замок і спробувати місцеві страви в традиційних ресторанах. Мукачево - це чудове місце для гірських походів, пішохідних екскурсій та спостережень за дикою природою.

Синяк: незабутній відпочинок на Закарпатті

Після відвідування міст вирушаємо в гірські райони Закарпаття, де вас чекають гірські масиви та величні карпатські пейзажі. Синяк – село, де ви можете насолодитися відпочинком в Карпатах недорого. Це один з малолюдних карпатських гірськолижних курортів, де є можливість активно провести час, насолоджуючись гірськими видами і розвагами. Синяк – гарний варіант відпочинку в Карпатах для сім’ї, в якої є власне авто. Навіть якщо ви приїдете сюди не в зимовий сезон, все одно є можливість гарно відпочити серед неймовірної природи, прогулятись місцевостями та пройти курс оздоровчого лікування. Адже Синяк славиться не лише гірськолижним курортом, а й мінеральними водами.

Маршрут №5. Синевирський перевал: подорож до озера Синевир

Початок маршруту: Перевал Торунський
Кінцевий пункт: озеро Синевир
Орієнтовна довжина маршруту — 90 км

Коли ви вирушаєте в подорож автомобілем по Карпатах, це не просто подорож, це захоплюючий відкритий шлях до величної природи, важливих історичних місць та цікавих пригод. У цій мандрівці ми розкажемо вам про основні локації, які варто відвідати, подорожуючи автомобілем в Західній Україні.

Торунський перевал: відкриття Карпат

Маршрут Карпатами на авто розпочинається в Торунського перевалу. Це мальовниче місце, з якого відкриваються дивовижні краєвиди на Карпати. На вершині перевалу розташовані оглядові майданчики та меморіал воїнам Першої світової війни, де ви можете дізнатися про їхню історію.

Синевирський перевал: зустріч з природно величчю

Плануючи відпочинок в Карпатах з дітьми, радимо продовжити подорож з зупинкою в Синевирському перевалі. Тут вас вразить чудовий вид на карпатські хребти, а ще це гарне місце для спостереження за заходом сонця. Також, неподалік розташований Центр реабілітації бурого ведмедя, де ви можете побачити цих вражаючих тварин та дізнатися про їхню реабілітацію та поспостерігати за життям ведмедів, у яких раніше було важке життя у неволі.

Озеро Синевир: гірський рай

Озеро Синевир

Одне з найбільших гірських озер в Україні — озеро Синевир, яке знаходиться недалеко від села Синевирська Поляна. Його краса і чистота зачаровують. Ви можете прогулятися навколо озера, яке має площу 7 футбольних полів і глибину до 24 м. Біля озера розташована інфраструктура для туристів, де ви зможете відпочити та пообідати. Хтось сюди приїздить з власними палатками, хтось віддає перевагу оренді місцевих будиночків. В любому випадку, в такому місці варто затриматись, щоб насолодитись звуками природи та красою одного з найгарніших гірських озер в Україні.

Село Колочава: музеї та пригоди

Якщо автомобільний маршрут Карпатами ви долаєте на машині з гарною прохідністю та здатною з легкістю долати погані українські дороги, обов’язково поїдьте в селище Колочава. Вона знаходиться за 25 кілометрів від озера Синевир. Тут зібрано більше 10 музеїв. За це село отримало назву «селище 10-ти музеїв». Це місце ідеально для сімейного відпочинку з дітьми, адже ви зможете насолодитися історією та культурою цього регіону. Найбільш гарно виглядає природна місцевість весною, коли розквітає долина крокусів.

Подорож по Карпатах на автомобілі - це незабутня пригода, яка дарує можливість відкривати красу цього регіону. До вас залишається тільки вирушити на цей захоплюючий шлях і насолоджуватися всією красою Західної України, спланувавши відпочинок в Карпатах для сім’ї або для кола гарних знайомих.

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.