10 кращих туристичних маршрутів для подорожі на автомобілі по Україні

10 кращих туристичних маршрутів для подорожі на автомобілі по Україні

Відпочинок на власному авто має багато переваг, особливо для тих, хто планує відпочити в нашій немаленькій країні. Тому для тих, хто хоче з користю провести час, але не може побудувати маршрут, що буде максимально цікавим та різноманітним, ми пропонуємо добірку з 10 кращих туристичних маршрутів для подорожі на автомобілі по Україні.

Кам’яна краса
Основні міста маршруту: Львів — Урич (118 км — близько 2 год), Урич — Розгірче (65 км — близько 1 год), Розгірче — Бубнище (43 км — близько 1 год).

Полюбляєте милуватись красою та величчю гір і скель, тоді туристичний маршрут «Кам’яна краса» ідеально вам підійде. Неймовірна подорож розпочнеться від Чортових скель, поблизу Львову, де знаходиться скельний комплекс XIX-ХХ ст. Його каміння використовували для будівництва львівських доріг та будинків. За легендою, утворені скелі — камінь, який ніс чорт, щоб знищити ним собор Св. Юра. Та от тільки ранковий спів півнів застиг його у дорозі, що змусило нечисту силу раптово упустити цей камінь під самим Львовом. 
В двох годинах їзди від Львову знаходиться селище Урич, де побудовано древній форт Тустань. Історики вважають, що саме тут колись між князівствами існував пропускний пункт за часів Київської Русі. Залишки форту не мають аналогів у Європі, через що Тустань включили до складу Державного історико-культурного заповіднику. 
У селі Розгірче на вас чекає знайомство з давніми печерами, які були зведені ще до нашої ери. В печерах знаходиться монастирський комплекс, датований ХІІІ-XVI ст. Одна з версій — ця територія використовувалась язичниками, а сам монастир був закладений київськими ченцями. 
Неподалік від селища Бубнище знаходяться відомі скелі Довбуша — місце енергетичної сили, де кожен охочий може не лише поглянути височенні кам’яні глиби, а й змінити свою долю. За легендами тут заховані скарби Довбуша, а дотик до Каменю вічності надає людині Довбушівську відвагу. Хто здатен пройти крізь Чортову щілину шириною 22 см, має шанс очиститись від гріхів. Місце дійсно незвичне та ідеально підійде для ранкових медитацій чи скелелазіння. 

 

Таємнича Вінниччина
Основні міста маршруту: Вінниця-Тульчин (84 км — 1 год 15 хв), Тульчин — Буша (100 км — близько 2 год), Буша — Нагоряни (70 км — 90 хв).


Пропонуємо скласти туристичний маршрут повз найтаємничіші міста України. Затишна та гарна Вінниця виділяється не лише своїми пам’ятками та найбільшим світломузичним фонтаном в країні, а й величезною кількістю легенд та таємниць, що стосуються місця роботи і проживання Пирогова. Відомий хірург жив у садибі «Вишня». Про його талант свідчить багато історій. Можливо, через особливу енергетику тіло Пирогова й досі добре виглядає попри давність його смерті. Побачити самого Пирогова можна в Миколаївській церкві-некрополі, що знаходиться поруч з його садибою. 
Одна з відомих пам’яток Тульчина розповість про те, як і куди вклад гроші граф Потоцький. Його садиба й досі вражає своєю величчю, яку підкреслює фасад, прикрашений колонадою із височезних колон. Проте цікава не лише історія садиби XVIII ст., а й система підземелля, закладена під палацом. Подейкують, що саме тут знаходились ченці-алхіміки, що виробляли золото для Потоцького. Чи дійсно в цьому був секрет богатства графа, чи ні — варто дізнатись особисто.
Переверне уявлення про світ, дасть багато нових знань, ідей та сили одне з мальовничих сіл Вінниччини — Буша. Це місце, де переплелись культури різних епох та століть, де знайшли залишки від давньоруської, скіфської трипільської і черняхівської культур. Проте вражає воно найбільшим печерним храмом у Європі, наскельними фресками та написами, що віщають про культуру минулих часів.
У селі Нагоряни ви побачите вапнякові печери. Достеменно невідомий їх вік, проте історики стверджують, що вони будуть «дідусем» Стоунхеджу, та єдиною кельтською мегалітичною спорудою на всю Східну Європу.

 

Старовинні замки Закарпаття
Основні міста маршруту: Ужгород — Невицьке (11 км — 13 хв), Невицьке — Мукачево (48 км — 40 хв), Мукачево — Чинадійово (10 км — 13 хв), Чинадійово — Карпати (8 км — 10 хв).

Старовинні замки Закарпаття — один із популярних маршрутів на авто, який приваблює можливістю дізнатись про таємниці найбільш відомих замків Західної України. В Ужгороді на вас чекає знайомство із фортецею ХІ ст. Вона має трагічну історію, яка стала магнітом для більшості туристів.
Відразу за селищем Невицьке височіють руїни замку Анни Ругет, від якого залишились частини укріплень та веж. Подейкують, що власниця мала прізвисько Жорстка Діва, що пов’язано із її жорстоким ставленням до молодих дівчат.
Замок Паланок — не лише найстаріша будівля, а й головна туристична локація міста Мукачево. Велична споруда височіє на горі вулканічного походження, вона оточена глибоким ровом і має 15 бастіонів та веж. У замку в землю вбиті гострі колоди — паланки, які й надали історичній пам’ятці XIV-XVII ст. таку незвичайну назву. Навколо замку Паланок ходить багато легенд , які повідають про його трагічну історію.
Наступна зупинка маршруту — улюблене селище молодят — село Чинадійово. Тут, в одній із романтичних фортець України під назвою «Сент-Міклош» постійно проводять шлюбні церемонії. Двоповерхова будівля зведена з білого каменю, її червоний дах виділяється серед зелені, привертаючи увагу мандрівників. І хоча фортеця за роки існування змінила багато власників, вона змогла гарно зберегти свій зовнішній вигляд.
Завершальна частина мандрівки — поїздка вздовж р. Латориці у самісіньке серце Карпат. Переїхавши через р. Матекова ви опинитесь серед щільної зелені ялин, де зможете насолодитись красою місцевих пейзажів та відчути енергетику карпатських гір. 

 

Дивовижні місця Західної України
Основні міста маршруту: Кам’янець-Подільський — Хотин (27 км — 30 хв), Хотин — Кривче (47 км — 50 хв).


Цей туристичний маршрут буде цікавий не лише дорослим, а й дітям. Нетривала подорож на авто подарує можливість ознайомитись багатьма цікавими локаціями.
У Кам’янець-Подільську на вас чекає величезна кількість пам’яток XIV-XVI ст., з поміж яких заслуговує на увагу символ міста — Кам’янець-Подільська фортеця, де проходили зйомки фільму «Тарас Бульба». Не менш цікавим буде знайомство з гарними історичними пам’ятниками, що гарно збереглись до наших часів: тріумфальна арка, старовинні садиби, собори, турецький бастіон та церкви.
Наступна зупинка маршруту — місто Хотин, в якому знаходиться одне із семи чудес світу — Хотинська фортеця, датована VI ст. Це унікальне місце, де мимоволі відчувається сила духу українських земель та величність давньої Київської Русі.
Невеличке село Кривче стало відомим завдяки одній з найдовших та найглибших печер України — Кришталева печера. Її протяжність сягає 23 км, а глибина — 40 м. Стіни печери вкриті кришталем природного походження, що й стало причиною такої назви печери.

 

Європейський шарм Прикарпаття
Основні міста маршруту: Чернівці-Заліщики (48 км — 50 хв), Заліщики-Нирків (28 км — 35 хв).


Тим, хто хоче, щоб подорож по Україні була не дуже тривалою, проте максимально цікавою, ідеально підійде маршрут з Чернівців до Нирків. Така мандрівка дозволить відчути своєрідний європейський шарм Прикарпаття, краще познайомитись з одним із найпопулярніших туристичних міст України та побачити розкішну колишню резиденцію митрополитів. 
У Чернівцях на вас чекатимуть знайомства із старовинними пам’ятками, з’явиться нагода відвідати церкви та собори, побачити перший кам’яний будинок та просто прогулятись по затишним вуличкам, вкритих бруківкою.
Наступна локація маршруту — Заліщики — місто півострів, оповитий руслом річки Дністер. Це колишній відомий польський курорт, де процвітала торгівля та ремісництво. Нині Заліщики — розвинений районний центр Тернопільщини, де є чимало цікавих пам’яток архітектури ХІХ ст.: церква Покрови Пресвятої Богородиці, палац Баронів Бруніцьких, синагога, Народний будинок та ін. 
Не менш цікавим виявиться знайомство із селищем Нирків. Воно відоме на Тернопільщині цілющими водами найбільшого в Україні рівнинного водоспаду. В ХІХ ст. тут стояв млин, згодом — ГЕС, яка так і не зберіглась до наших днів. Проте її відсутність дозволяє туристам сміливо приймати ванни чи влаштувати уявний гідромасаж, стоячи під бурхливим потоком води водоспаду. Поруч з цією локацію знаходиться печера Відлюдника та водоспад «Дівочі сльози». Хто ж прагне помилуватись красою середньовіччя, варто проїхати до Червоноградського замку, зведеного у готичному стилі, щоб ознайомитись із залишками домініканського костелу та помилуватись захоплюючими краєвидами.


Архітектурні перлини Чернігівщини

Основні міста маршруту: Батурин — Тростянець (229 км — 3 год 30 хв), Тростянець — Сокиринці (207 км – близько 3 год), Сокиринці — Качанівка (40 км — 45 хв).


Місто Батурин Чернігівської області славиться гарними краєвидами, проте багато людей його запам’ятовують завдяки Національному заповіднику «Гетьманська столиця». Тут можна ознайомитись з палацом гетьмана Кирила Розумовського, завітати до музею археології чи дізнатись про таємниці парку «Кочубеївський».
Замкоподібний Круглий двір — візитівка міста Тростянець. Вона вражає не лише своїм віком, а й унікальною архітектурою. Оскільки подібних будівель немає в Україні серед споруд XVIII ст. Поруч із нею знаходиться «Княжий палац» Василя Голіцина, де ще кілька століть тому лунала музика, а господарі розважались з гостями у танцювальній залі. Справжній витвір архітектури — Благовіщенська церква, для будівництва якої використана фігурна цегла та різні декоративні елементи.
Розкішний двоповерховий палац у стилі ампір — основна пам’ятка невеличкого та затишного міста Сокиринці. Будівля вражає своєю величністю та красою. Головний фасад прикрашений арочними прольотами та колонадою з іонічного ордеру, а задній фасад має пандус, який веде від другого поверху до величезного ландшафтного парку в англійському стилі. Серед збережених споруд парку — затишна альтанка та незвичайний готичний місток.
У місті Качанівка знаходиться однойменний історико-культурний заповідник, який став місцем, де зупинялись відомі українські діячі. Поблизу знаходиться каскад із 12 озер, великий парк, де туристам дозволяється не лише гуляти, а й влаштовувати пікніки.

 

Стежками історії
Основні міста маршруту: Коростень-Новоград-Волинський (101 км — 1 год 45 хв), Новоград-Волинський — Корець (37 км — 37 хв).


Вам доводилось бувати на батьківщині фарфору? Якщо ні, тоді готовий туристичний маршрут «Стежками історії» дозволить побачити не лише місто, де раніше виготовляли фарфор, а й найбільший пам’ятник деруну в Україні. 
Обов’язкові локації для огляду в Коростені — парк ім. Острозького, що лежить на схилі гранітної скелі; засекречена найстаріша споруда «Скеля»; пам’ятник тризубу та чимало цікавих історичних монументів. 
Оглядати місто Новгород-Волинський краще з висоти майданчику Звягільської фортеці XVI ст. Звіряти час радимо із сонячним годинником, що знаходиться на площі перед міськрадою, а влаштовувати пікнік краще на березі р. Случ.
Унікальне місто Корець познайомить з руїнами Корецького замку, зведеного ще в 1386 р. Тут можна походити по закуткам підземелля та уявити, як виглядала велична споруда кілька століть тому. Заслуговує на увагу Свято-Троїцький жіночий монастир, який попри заборону радянської влади все ж таки працював протягом сурових радянських часів. Яскравим прикладом декомунізації став пам’ятник Т. Шевченка. Насправді це колишній пам’ятник Леніну, в якому замінено голову на голову Кобзаря.

 

Перлини центральної України
Основні міста маршруту: Київ — Буки (110 км — близько 2 год), Буки — Умань (150 км — близько 2 год).


Столиця України — одне з небагатьох міст, яке вразить як розмірами, так і темпом свого життя. Проте цікавий Київ не лише відомий бурхливим життям, а й своїми пам’ятками історії та архітектури. Тут варто побачити духовний центр України — Києво-Печерську Лавру, прогулятись Андріївським узвозом, поглянути на місто із висоти найвищого пам’ятник в Україні — Батьківщина-мати. Дізнатись багато цікавого з екскурсій чисельних музеїв або ж влаштувати собі драйвовий відпочинок на всюдиході, аквасерфінгу, та безлічі інших видів розваг.
Продовжити подорож на автомобілі пропонуємо у розкішне місто Буки. Тут знаходиться гарний ландшафтний парк, створений в 1996 р. підприємцем І. Сусловим. Парк — приклад того, як на місці великого сміттєзвалища можна зробити один з найгарніших парків України. Тут на вас чекатимуть різноманітні рідкісні види рослин, міні-зоопарк, фонтани, місця для відпочинку і каплиця. 
Хочете побачити, на що готові люди заради коханих? Продовжуйте мандрівку до Умані. Це місто відоме не лише щорічними зборами хасидів, а неймовірно гарним дендрологічним парком — Софіївка, площа якого майже 180 га. Його спроектували за бажанням графа Потоцького, який у 1796 р. вирішив зробити подарунок для своєї коханої дружини Софії. Різноманітні ландшафти, чисельні затишні місця, гарні краєвиди, солодкі аромати квітучих квітів — це місце не залишає байдужими своїх відвідувачів. 

Львів та його околиці
Основні міста маршруту: Львів — Жолква (30 км — 40 хв), Жолква — Крехів (12 км — 14 хв), Крехів - Старе Село (64 км — близько 1 год).


Жолква — невеличке місто під Львовом, яке поступається йому лише своїми розмірами та кількістю туристів. Насправді в Жолкві також чимало історичних пам’яток, замків та монастирів. Тут панує не менш романтична атмосфера, яка ідеально підходить для неспішних романтичних прогулянок.
Всього в 3-х кілометрах в селища Креов знаходиться давній монастир оборонного типу. Це унікальна споруда, яка пори сотні років зберегла свою первинну красу та унікальність. 
Старе Село — місце, що вміє дивувати. Саме тут було зведено один з найбільших замків Львівщини — Старосельський замок. І хоча будівля має напівзруйнований вигляд, вона все одно вражає своєю красою та гармонійністю архітектурних рис східноєвропейського ренесансу. Якщо робити вражаючі фото, то обов’язково біля Старосельського замку!

Карпатська краса

Основні міста маршруту: Сколе — Бубнище (29 км — близько 80 хв), Бубнище — Старуня (117 км — 2 год), Старуня — Синевір (194 км — 3 год 30 хв).


Поблизу мальовничого міста Сколе, що знаходиться у Львівській області, є один з найгарніших національних природних парків «Сколівські Бескиди». Місцевість вражає своєю красою. Тут можна з гори Парашка (1268 м) поглянути на найближчі села та навіть на Львів. Ознайомитись зі зникаючими видами рослин, що вже занесено до Червоної книги та покупатись в «чаші молодості», що знаходиться у підніжжя водоспаду Гуркало. 
Наступна зупинка нашого готового туристичного маршруту — Скелі Довбуша. Навколо цього місця точиться чимало історій та легенд. Одна з них — місце наділене надзвичайною силою. Кожен, хто тут побуває, може очиститись від гріхів та отримати силу духа, що була в самого Довбуша. 
В невеличкому селищі Старуня знаходиться унікальний діючий вулкан України — Старунський грязьовий вулкан. Він реагує на будь-яку сейсмічність, що активує його і викликає бурливі викиди газу, грязі та нафти. «Вічний вогонь» Старуні — справа рук місцевих, які підпалюють кратер вулкану, щоб уникнути зайвої загазованості регіону.
Прикраса Західної України — озеро Синевір. Воно вражає своїми розмірами та кришталево чистою водою, що ніби дзеркало відображає оточуючу природу. Назва озера пов’язана з історіє кохання дочки графа Синь та бідного пастуха Віра. Більше можна дізнатись у місцевих жителів, які можуть запропонувати житло, щоб довше відпочити в цьому гарному місці.
 

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.