Хотин

місто Хотин

Хотин — одне з найдавніших міст не лише Чернівецької області, а й України. Не так давно місто Хотин відсвяткувало своє 1000-річчя, а історичні довідки підтверджують, що вже в ІХ-ХІІІ ст. місто входило до складу Київської Русі. Це був не просто населений пункт, що займав площу 20 га, це був один з найважливіших форпостів Галицько-Волинського князівства. За часи правління князя Данила Галицького велось активне будівництво нових та укріплення старих фортець, дерев’яні зведення поступово замінювали на кам’яні.

Головна історична споруда Хотину — Хотинська фортеця, яка разом з містом пройшла крізь один з найкращих періодів розквіту, що припав на часи правління молдовського воєводи Стефана ІІІ Великого. Він суттєво розширив кордони фортеці та перетворив місто на основне місце розвитку торгівлі та ремесел, перетворивши його на економічно розвинений культурний центр.

З тих часів Хотин переходив неодноразово у володіння турецьких феодалів, запорізьких козаків, польських королів. Кожна нова влада посилювала його оборонну міць, але місто втрачає своє оборонне значення після входу до складу росії та укладення Бухарестського мирного договору у 1812 р. Хотин стає повітовим центром Бессарабської губернії, а з 1856 р. його головна фортеця втрачає статус військового об’єкта.

Сучасна Хотинська фортеця — символ міста, одна з найпопулярніших туристичних локацій. Тут щороку проводять один з наймасштабніших історичних фестивалів, на який приїжджають не лише українці, а й гості з сусідніх країн.

Сучасна забудова Хотина — переважно будівлі, що були зведені після 1900-тих рр. Румунська та радянська архітектура з характерними рисами класицизму відображається в храмах та малоповерхових будинках, що потопають в зелені, створюючи неймовірно гарні та затишні краєвиди.

Цікаві факти:

  • За думкою істориків, Хотинська битва 1621 р. була вирішальною в історичному значенні. Завдяки їй була зупинена османська експансія на захід, що врятувало Європу від можливого турецького володарювання.
  • Біля храму Олександру Невському (1835 р) досі є рештки будівлі — мечеті з мінаретом, яка є доказом того, що раніше на цих землях господарювали турки.
  • Ще в ХІХ ст. в Хотині проживало близько 19 тис. осіб. За даними 2022 р., населення міста скоротилось майже до 9000 тис. осіб.
  • За легендою, між Хотином та Кам’янець-Подільським був прокладений підземний хід довжиною 20 км. Проте його підірвали і затопили турки.

Хотин на карті України

Категорії, які можуть бути цікавими для вас у цьому місті

Інші міста

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.