Львів: куди піти і що подивитися

Серед багатьох українських міст Львів — один з найпопулярніших напрямків серед туристичних маршрутів світу. Це й не дивно, адже саме тут ви побачите найбільшу кількість видатних пам’яток архітектури, зможете знайти для себе чимало варіантів як активного, так і спокійного відпочинку, та провести незабутньо час з найдорожчими людьми. З кожним візитом це місто здатне закохувати у себе все більше, відкриваючи туристам нові цікаві локації, захоплювати різноманітними заходами та фестивалями, дарувати незабутні спогади та відчуття.

місто Львів

 

Цікаві місця у Львові

Не дарма Львів називають туристичною Меккою, бо це місто дійсно багате на цікаві туристичні локації. Тому навіть потрапивши сюди вперше, не виникає питання, куди піти у Львові, адже майже на кожному кроці вас чекатиме якась пам’ятка архітектури чи цікаве місце для відпочинку:

  • Музей скла — місце, де ви дізнаєтесь про історію виготовлення Галицького скла, побачите дивовижні роботи майстрів-склярів та зможете придбати унікальний керамічний посуд.
  • Музей-аптека — одне з популярних місць серед фармацевтів, біологів та просто допитливих людей. Тут ви дізнаєтесь все про приготування ліків та їх чудодійну силу.
  • Каплиця Боїмів, яка є найкращим представником ренесансної архітектури у Львові.
  • Будинок вчених — еталон майстерності в обробці дерева. Деревяні вироби інтер'єру досі викликають захват у туристів.

Будинок вчених місто Львів

Цікавих місць у Львові дійсно багато і важко оглянути за один день. Тому в це місто часто приїжджають по декілька разів та з різної нагоди.

 

Куди піти у Львові безкоштовно

Якщо у вас обмежений бюджет на мандрівку або просто бажаєте побачити доступні та незвичні місця без зайвих витрат, Львів — саме те місто, яке має чимало безкоштовних та цікавих локацій. Серед них площа Коліївщини — популярне місце для відпочинку, де встановлені вуличні меблі, а на цямрині криниці вигравійовані прізвища людей, які увійшли в історію міста. Тут же знаходиться нещодавно виявлені археологами рештки криниці, датованої 1844 р, та фундаменти Гейслерівської кам’яниці, побудованої ще в XVIII-XIX ст.

Не оминіть увагою собори Львову. В місті кожен собор має цікаву історію, оповиту легендами та чутками:

  • Вірменська церква — доказ існування у Львові однієї з найбільших вірменських діаспор, задля якої у 1363 р. був побудований храм. Це унікальна пам’ятка архітектури, яка має власну цілющу атмосферу, що заспокоює та дарує душевний баланс.
  • Собор святого Юра — один з найбільших храмів Львову. Його архітектура у стилі рококо вражає своїм розмахом та багатим оздобленням. Тут встановлено найдавніший дзвін, відлитий у XIV ст., знаходиться копія Туринської плащаниці та чудотворні ікони.
  • Латинський кафедральний собор — одна з головних церков міста та улюблених храмів польського короля Яна Казимира ІІ. Вона вражає красою біблійних вітражів, які можна розглядавати годинами. Готичні риси інтер’єру створюють неймовірну атмосферу краси та величі.
  • Домініканський собор, що славиться не лише красою стилю бароко, а й своїми легендами. Колись це був монастир домініканців, символ яких відображено на головному фасаді будівлі. Навколо підземелля собору досі точиться багато містичних розповідей про привидів, відьму та дивні звуки, що чутно уночі.
  • Бернардинський собор оборонного характеру — унікальна пам’ятка, що відображає характер оборонно-укріплювальних будівель. За містичним вбранням фасаді приховані розкішні інтер’єри, оздоблені золотом, скульптурами, фресками, барельєфами та медальйонами.
  • Костел Єзуїтів — цікава пам’ятка архітектури, яка постійно перебуває у стані реконструкції. Проте цей храм є діючим та завжди відкритий для відвідувачів, що хочуть помилитись, поставити свічку чи просто насолодитись красою стилю бароко.

Доменіканський собор

Відвідуючи собори Львова, не забувайте про шанобливий вигляд. Хоч всі храми міста — не лише релігійні споруди, а й популярні серед туристів пам’ятки архітектури, все ж таки слід проявити повагу і не одягати закоротке та відверте вбрання.

 

Куди піти у Львові з дитиною

Одна з переваг Львова — його відкритість до кожного гостя міста. Тут буде цікаво не лише дорослим, але й дітям, для яких створено чимало розваг. Якщо ваша дитина полюбляє активні прогулянки цікавими місцями, тоді варто завітати не лише на дитячі майданчики міста, а й на безкоштовні театральні вистави, що проводять у Першому українському театрі для дітей та юнацтва.

Не менш цікавими для дітлахів стануть екскурсії в музеї деревини, будинку Франка, у підземеллі львівського музею історії релігії чи у «Львові стародавньому». Незабутні спогади подарує світ морських жителів, що мешкають в Океанаріумі. Цікавою стане прогулянка до зоопарку «Лімпопо», Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру чи домівки врятованих тварин. Та найбільше емоцій та вражень діти отримають в аквапарку «Пляж».

Бажаєте перетворити прогулянку з дитиною в справжню пригоду? Тоді квест центром Львову — гарна нагода краще познайомитись з містом та весело провести час. Не менш корисною для дитини стане участь у кулінарних майстер-класах, які проводить Львівська майстерня шоколаду, Львівська майстерня карамелі та майстерня пряників «Юрашки».

Якщо у вас є власне авто чи можливість поїхати за місто, завітайте до с. Старе Село, де знаходиться парк розваг «УРУРУ». Серед різноманітних атракціонів представлені величезні анімовані динозаври, їх велетенські яйця та оживаючий вулкан — ідеальне місце для прогулянок майбутніх археологів, краєзнавців чи просто допитливих дітлахів.

Куди піти у Львові ввечері

Унікальність Львову — можливість гарно провести тут час у будь-яку пору року та в будь-який час доби. Вечір — не є виключенням. Із спалахом перших вуличних ліхтарів місто ніби перетворюється на локацію із романтичної кінострічки. Вулиці не втрачають жвавості, бо більшість гостей та жителів міста виходять на вечірні прогулянки.

Львів — місто, де мимоволі милуєшся красою старовинної архітектури, із захопленням дивишся виступи місцевих творчих колективів під відкритим небом, відвідуєш неординарні тематичні ресторани чи просо смакуєш львівськими смаколиками та ароматною кавою в одній із затишних кав’ярень.

Серед цікавих локацій, куди варто піти у Львові ввечері, слід віднести:

  • готель, де зупинявся Оноре де Бальзак, що прямував на побачення до своєї коханої Евеліни Ганської;
  • резиденцію, де зупинявся польський король Ян Собеський;
  • улюблене кафе львівського бомонду, якому понад 100 років;
  • лавка для закоханих, що на головній площі міста;
  • чорна кам’яниця, побудована у 1588-1589 рр.;
  • палац Бандінеллі, який нині став притулком для Львівського історичного музею.

Прогулянка вечірнім Львовом буде не лише цікавою, а й захоплюючою. Бо з настанням сутінків це місто ніби вдягає святкове вбрання з тисячі різнокольорових підсвіток, що не дадуть оминути найцікавіші та найвидатніші пам’ятки архітектури.

 

Куди піти у Львові з дівчиною

Хочете провести незабутнє романтичне побачення? Тоді прогуляйтесь у Львові по найбільш гарним місцям. Почніть прогулянку з площі Ринок, де неможливо оминути увагою центральну Ратушу з годинником, якому понад 600 років. З даху будівлі відкривається неймовірний панорамний вид на все місто. Почитайте про це місце, здивуйте на побаченні кохану людину розповідями про різноманітні легенди, пов’язані з цією історичною пам’яткою.

Одна із переваг площі Ринок — поруч величезна кількість унікальних кав’ярень та кафе, музеїв та цікавих локацій. Тут зустріч із дівчиною має всі шанси перетворитись на незабутнє побачення.

Бажаєте побачити вулицю, на якій проживали найзаможніші купці Львову? Завітайте до Вірменської вулиці. Вона не лише зачарує красою романсько-готичної архітектури будівель, але й запам’ятається своїми містичними легендами.

Серед обов’язкових локацій, куди варто піти у Львові з дівчиною на побачення, — італійське подвір’я, зведене ще в 1580 р. Внутрішнє подвір’я сформоване поєднанням двох палаців нагадує частину історичної європейської забудови. Лише уявіть, наскільки романтичною буде зустріч за горнятком львівської кави з круасанами у тутешньому кафе, оточеному відкритими галереями та прикрашене вазонами з квітами. Не випадково саме це місце обирають для інстаграмних фотосесій. Неймовірні краєвиди з оглядового майданчику, руїни старовинного замку, безліч затишних місць для відпочинку — все це є у старовинному парку міста — парку Високий Замок. Саме він був колись улюбленим місцем заможних міщан та міської еліти.

 

Куди піти у Львові на вихідних

Якщо ви завітали до Львова вперше чи ще не мали змоги ознайомитись з його видатними пам’ятками архітектури, обов’язково скористайтесь можливістю, щоб дізнатись більше про його історичне культурне життя. У місті багато не лише релігійних та історичних будівель, цікавих скульптур та пам’ятників, тут навіть вулички мають власну історію та якусь легендарну споруду.

Тому прогулянки містом на вихідних можна замінити цікавими екскурсіями. Варті уваги не лише давні музеї, а й більш сучасні заклади. Наприклад, музейно-культурний комплекс пивної історії «Львіварня» дозволить поринути в історичне минуле пивоварів, дізнатись більше про секрети виготовлення пива та навіть прийняти участь у його приготуванні. Частуючи різні сорти хмільного напою, не забувайте про Пивний пуп, пам’ятник, що встановлено поруч з вул. Староєврейською. Це гарне нагадування про те, як надмірне вживання пива відображається на зовнішності людей.

Неймовірно, але факт, що місто Львів став прихистком для багатьох національностей. В ХІІІ ст. він став домівкою для тисяч вірменів. Їм ми завдячуємо появою Вірменської вулиці, де зосереджені цікаві пам’ятки архітектури:

  • Вірменський собор, зведений у 1370 р.;
  • кам’яниця Муратовичів з вікнами, що прикрашені ліпним декором та витончений декоративний балкон;
  • Миколаєвичівська кам’яниця — будинок в якому всі вікна знаходяться на різному рівні;
  • будинок «Пори року», прикрашений рельєфними вставками, на яких зображено різні пори року.

Театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької — обов’язкова локація для тих, хто хоче залишити на пам'ять фото з візитівкою Львову чи переглянути вистави від найкращих виконавців України та світу. Відвідати театр можна як в якості глядача, так і туриста, придбавши квиток на виставу чи захоплюючу екскурсію.
Якщо ж ви полюбляєте активний відпочинок, то прогулянка на конях неподалік Львова допоможе відчути захопливий дух природи з висоти сідла. 

Куди піти у Львові зимою

Зимовий Львів — ніби новорічна казка, яка дозволяє гарно відпочити та весело провести час у колі друзів чи сім’ї. Гуляючи містом, рідко виникає питання, куди піти у Львові на Різдво, оскільки майже на кожній вулиці є чимало варіантів, як гарно провести час. Для вуличних прогулянок підійдуть центральні вулиці міста, охоплені запахом смаженої кави та шоколаду. В очікуванні зимових свят відкривається Різдвяний ярмарок, який діє протягом місяця з середини грудня. Львівські собори та церкви прикрашаються різдвяними декораціями релігійної тематики, а для найменших відкривається резиденція Святого Миколая. Тут на дітей чекають казкові герої, інтерактивні вистави, Тесла-шоу та захопливі хімічні експерименти. У якості подарунка маленькі гості отримуватимуть гостей чекатимуть солодкі подарунки та новорічні стікери.

Додайте у культурну різдвяну програму перегляд вистави в Палаці культури залізничників «Рокс», завітайте на унікальне візуальне шоу в Львівський театр опери та балету. Особлива новорічна атмосфера чекає на відвідувачів Палацу Потоцьких, де знаходиться «Зимова резиденція Львову».

Для тих хто полюбляє кататись на ковзанах, буде влаштовано на північній стороні площі Ринок відкривається ковзанка для дорослих та дітей. Ще одна локація для ковзарів — ковзанка у ТРЦ King Cross Leopolis. Тим, хто прагне більше адреналіну та має змогу виїхати з міста, варто побувати у розважальному тюбінг-парку «Їжак». Тут знаходиться найбільша в Україні траса для тюбингу довжиною близько 500 м. Незалежно від погоди та пори року 15 спускових доріжок покриті штучним чи натуральним снігом. Знаходиться локація в 30 км від Львову.

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.