Найцікавіші місця м. Хмельницький

Хмельницький — одне з найгарніших міст Західної України, яке не перестає вражати своєю самобутністю, культурою та красою. Місто відоме як своїми давніми пам’ятниками архітектури, так і цікавими місцями для відпочинку. Тут можна гарно провести час разом з коханою людиною, в компанії друзів чи разом із сім’єю.

 

Що цікавого у місті?

 

Свято-Покровський кафедральний собор

Свято-Покровський кафедральний собор

Фото з сайту restplace.com.ua

 

Вам доводилось бувати у соборі, що збудовано на місті старого цвинтаря? Якщо ні, то саме в Хмельницькому є можливість відвідати Свято-Покровський собор, що височіє на Володимирській вулиці. Спершу це була невеличка церква, яку збудували у 1824 році та із роками її було занедбано до такого стану, що владою було прийнято рішення збудувати на її місці новий собор. Початок будівництва припав на кінець 80-х років ХХ. Лише в 1992 році жителі міста змогли прийняти участь у його урочистому освяченні та відкритті.

 

Адреса: м. Хмельницький, вул. Володимирська, 13

 

ХОХМ — Хмельницький обласний художній музей

Хмельницький обласний художній музей

 

Ви цінуєте сучасне мистецтво? Не бували на екскурсіях-квестах? Тоді варто відвідати один із відомих музеїв міста — Хмельницький обласний художній музей.

Якщо декілька років тому про існування музею не знали навіть деякі жителі міста, то нині це одне з відомих і популярних місць, куди із задоволенням ходять на виставки шанувальники сучасного мистецтва та гості міста. Тут часто проводять екскурсії, різні конкурси, презентаціх, творчі вечори та майстер-класи.

 

Адреса: м. Хмельницький, вул. Проскурівська, 47

 

Синагога ремісників

Синагога ремісників

Фото з сайту ua.igotoworld.com

 

Дізнатись трохи більше про єврейську культуру можна завдяки синагозі ремісників. Вона знаходиться в Пекарському провулку. Його назва не випадкова, бо саме в 1890-х роках тут проживали пекарі єврейської національності. Лише у 90-х роках ХХ невеличка будівля стала релігійно-культурним центром, де зараз діє фотовиставка, що висвітлює факти про релігійний побут євреїв.

 

Адреса: м. Хмельницький, пров. Пекарський, 2

 

Собор Різдва Пресвятої Богородиці

Собор Різдва Пресвятої Богородиці

 

Гуляючи містом, варто ознайомитись зі старовинною спорудою, виконаною у класичному стилі, — собором Різдва Богородиці. У 70-х роках XVІІ тут ще стояла перша дерев’яна церква, побудована прихожанами. Проте велика пожежа 1822 року вщент зруйнувала будівлю, що стало причиною для будівництва нового храму. Лише в 1837 році собор було освячено і відкрито для прихожан.

Відомо, що раніше у соборі зберігалось чимало церковної літератури, серед якої було найстаріше видання «Часослову». Тут же стояла відома чудодійна ікона Божої Матері, що славилась цілющими властивостями. Нині Собор Різдва Богородиці — одна із цінних пам’яток архітектури та відоме місце серед туристів.

 

Адреса: м. Хмельницький, вул. Вайсера, 15а

 

Хмельницький ЗАГС

 

Історія будівель у Хмельницьку постійно вражає. Яскравий приклад тому — Хмельницький ЗАГС, який ще два століття тому був особняком проскурівського лікаря. Під час Першої світової війни будинок став штабом 8-ї армії Південно-Західного фронту, а згодом — власністю Червоного козацтва. У 70 роки ХІХ тут була міська дитяча лікарня, а нині це палац урочистих подій.

Будівля виконана в стриманому стилі бароко. Її фасади прикрашає ліпнина у вигляді наріжних ваз на аттиках, лучкових сандриків, масивних карнизів, рослинного орнаменту та ін. Завдяки постійним реставраціям та ремонтним роботам, будівля досі зберегла свій доглянутий вид.

 

Хмельницький ЗАГС

 

Знайти ЗАГС у Хмельницькому дуже просто, бо лише повз цієї споруди простягається алея кованих лавок, що вражають своїм різноманіттям та нестандартним виглядом.

Адреса: м. Хмельницький, вул. Гагаріна, 4

 

Парк культури ім. Чекмана

Парк культури ім. Чекмана

 

Парк культури ім. Чекмана — одне з найромантичніших місць міста. Він розташований на мальовничому березі Буга, звідки відриваються неймовірні панорами на місто. Недалеко від парку є острів кохання, на якому в найближчому майбутньому планується будівництво триповерхового музейного комплексу.

Сам парк поступово зазнає змін. Тут облаштовуються алеї, є чимало атракціонів, відновлюються дитячі майданчики — робиться все, щоб відпочинок кожного гостя був максимально продуктивний та позитивний.

Адреса: м. Хмельницький, вул. Паркова, 1

 

Пам’ятники Хмельницького — вічні спогади народу

 

Хочете залишити фото на пам'ять про унікальний та затишний Хмельницький, тоді неодмінно зверніть увагу на монументальне мистецтво цього міста. Тут є чимало пам’ятників як національного значення, так і неординарних новоспоруджених об’єктів. Серед них:

 

«Ангел скорботи» на згадку про жертви репресій (вул. Проскурівська, 61)

 

Ангел скорботи

 

Скульптура-фонтан барону Мюнхаузену (вул. Кам’янська, 48

Скульптура-фонтан барону Мюнхаузену

Фото з сайту uk.wikipedia.org

 

Кінний пам’ятник Богдану Хмельницькому (на перехресті вулиць Кам’янецької та Гагаріна)

Кінний пам’ятник Богдану Хмельницькому

Пам’ятник Т. Г. Шевченку (вул. Проскурівська, 40)

Пам’ятник Т. Г. Шевченку

Пам’ятник воїнам-афганцям під назвою «Пішак» із змістовним написом «Помиляються правителі — страждає народ» (вул. Героїв Майдану, 36)

Пам’ятник воїнам-афганцям

 

Пам’ятник «Віра. Надія. Любов» (пл. Незалежності)

Пам’ятник «Віра. Надія. Любов»

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.