Tickets [CPS] UA

Чернівці: куди піти і що подивитися

Лише на перший погляд подорож у Чернівці може здатись простим візитом невеличкого міста. Насправді місто Чернівці — справжня туристична скарбниця, де знаходиться багато цікавих пам’яток, будівлі та споруди варті уваги поціновувачів архітектури, а історичні місця викликають інтерес у істориків та надихають письменників на нові бестселери про Україну. Отже, якщо вас цікавить, що цікавого подивитись у Чернівцях або ви просто бажаєте незабутньо провести тут свої вихідні чи відпустку, знайомтесь з переліком найбільш цікавих локацій цього міста.

Чернівці

Куди піти у Чернівцях, якщо ви тут вперше

Якщо ви не були в Чернівцях в Резиденції митрополитів Буковини та Далмації, тоді ви пропустили найбільш неординарну та розкішну пам’ятку архітектури, яка дійсно здатна вразити навіть часто подорожуючих туристів. Колишня Резиденція митрополитів — не лише популярна локація для кінозйомок, це також гордість міста та його візитівка. Архітектурна пам’ятка була зведена в 1864 р. переважно за кошти Буковинського православного релігійного фонду. Вартість була величезна — близько 1 млн.750 тис. гульденів.

Резиденції митрополитів Буковини та Далмації

Приміщення Резиденції вражають красою та неординарним оздобленням. Нині в її стінах знаходиться головний корпус Чернівецького національного університету, що не заважає туристам потрапляти на територію та замовляти екскурсії. Якщо продовжувати прогулянку Чернівцями, то на Театральній площі. Охайні доріжки, гарне озеленення, яскраві клумби — приємно подивитись та просто прогулятись таким місцем, яке нагадує частинку провінційної Європи. Головна споруда Театральної площі — Чернівецький театр ім. О. Кобилянської.

Нечасто серед старовинної забудови можна побачити будинки-близнюки. Але такі брати-близнюки знаходяться поруч із Театральною площею. Спробуйте перевірити, чи дійсно між ними немає відмінностей? Бажаєте побачити місце, де сотні років тому приймались головні політичні рішення міста? Тоді наступна локація — головна площа Чернівців, де знаходиться ратуша міста. Раніше вона означала отримання містом магдебурзького права, ставала епіцентром прийняття важливих політичних рішень. Нині ця адміністративна будівля не втратила свого значення та слугує місцем розташування місцевої влади самоврядування. Особливо гарно будівля XIX ст. виглядає ввечері, коли різнокольорове освітлення підкреслює класичні риси її величної архітектури.

Отримати незабутні враження можна від звуку органу, що знаходиться в органній залі (колишня будівля Вірменської церкви), що по вул. Українська, 28. Лише варто заздалегідь дізнатись про розклад концертів.

Куди піти у Чернівцях з дитиною

Гарно провести час у Чернівцях з дитиною — одна з найпростіших задач, оскільки в місці багато розважально-пізнавальних закладів для дітей:

  • «Фентезі таун» — дитячий світ розваг, який надовго зацікавить вашу дитину.
  • Чернівецький академічний обласний театр ляльок, що на вул. Головна, 22.
  • Розважальний центр «Бімбо», що по вул. Бетховена, 5.
  • Ігрова зона в ТРЦ «Панорама».
  • Дитячий розважальний центр «Країна мрій» по вул. Винниченка, 20.
  • «Капітошка» розважальний центр для дітей на проспекті Незалежності, 109д.
  • Розважальний центр для дітей «Мурашник», що на вул. Героїв Майдану, 150.
  • «Бешкетвілль» — дитячий розважальний центр, що на вул. П. Орлика, 2а.

Якщо маєте сумнів, куди піти в Чернівцях з дитиною заради активного відпочинку на вулиці, радимо ще локації, де ви гарно проведете час в теплу пору року:

  • Жовтневий парк з розвагами для дорослих та дітей.
  • Парк ім. Шевченко, де знаходиться епіцентр розваг «Забава».
  • Розважальний комплекс «Драв», де є спортивні майданчики, басейн та ресторан.

З дітьми можна гарно провести час не лише на ігровому майданчику, але й у Чернівецькому обласному музеї архітектури та побуту. Розкішна природа, затишні хатинки XIX-XX ст, кузня, корчма та цегла минулих століть — допоможуть дізнатись більше про історію побуту та архітектури цього краю.
Завдяки розважальним заходам прогулянка музеєм буде не лише пізнавальною та цікавою, але й дійсно вражаючою та захоплюючою.

Куди піти у Чернівцях з дівчиною

Якщо ви вже встигли побувати із дівчиною в найбільш захоплюючій пам’ятці Чернівців — Резиденції митрополитів Буковини та Далмації, прогулялись місцевим парком, то можна завітати на виставу у Чернівецький театр ім. Кобилянської Прогулянки з дівчиною важко уявити без романтики та цікавих історій про кохання. Саме на Турецькій площі знаходиться цікава пам’ятка, що викликає інтерес не лише в істориків, але й у закоханих. Посеред площі знаходиться криниця, зведена ще за часів тимчасового панування турків на території міста. Ходить легенда, що турецькому паші припала до душі українська дівчина. Але українці настільки нестерпною була думка стати однією з багаточисельних дружин турка, що вона стрибнула в колодязь, віддавши перевагу смерті.

Резиденції митрополитів Буковини та Далмації

Натякнути на свої почуття допоможе одне з романтичних місць Чернівців — парк ім. Шевченка, де знаходиться пам’ятник «Серце кохання». Цей монумент-зізнання, яке присвятив закоханий хлопець своїй дівчині та «всім закоханим світу».

Куди піти у Чернівцях зимою

Зима — чарівна пора, коли все навколо перетворюється на експозицію зимової казки. Якщо є натхнення гуляти по вулиці, радимо завітати до місцевих парків.

Якщо зимова прогулянка неможлива через сильний мороз — ідеальна нагода для походів по музеям. У Чернівцях є декілька цікавих музеїв. Ми ж рекомендуємо не оминати увагою Обласний краєзнавчий музей, де ви довідаєтесь багато цікавого про минуле, історію Буковини а те, як різні країни впливали на формування нашої культури.

Не менш пізнавальною буде екскурсія в музеї-аптеці, яка знаходиться по вул. Кобилянської вже понад 125 р. Тут багато цікавого розкажуть про нюанси фармацевтичної справи та допоможуть придбати необхідні ліки.

Якщо ви не знаєте, куди піти в Чернівцях на Різдво, сміливо вирушайте на Соборну площу. Тут щороку проводять різдвяні святкування. Площі міста перетворюються на майданчики для веселощів та розваг, де організовують новорічні шоу-програми для дітей і дорослих. Щоб потрапити вчасно на святкову виставу, заздалегідь перевіряйте розклад святкової програми, де більш детально вказано час та місце проведення заходу.

Обов’язково в ніч з 13 на 14 січня поїдьте до с. Вашківці (за 43 км) чи с. Краснопільск (за 40 км), що біля міста. Там щороку проводять гучні святкування свята Маланки, які супроводжуються карнавальними дійствами, гучними піснями та парадами.

Куди піти у Чернівцях безкоштовно

Вулиця Ольги Кобилянської — епіцентр Чернівців. Ця вулиця не лише ідеальний варіант для неквапливих прогулянок, а й варіант, як гарно провести вечір. Можна помилуватись красою тутешніх будівель, які відносяться до різних історичних епох, проте гармонійно поєднані однією вулицею. Завітати до місцевих кав’ярень чи сувенірних лавок.

Вулиця Ольги Кобилянської

Про унікальність вул. Кобилянської місцеві розповідають цікаві історії. Одна з них — версія про те, що вулицю свого часу підмітали букетами троянд, її бруківки двірники вимивали з милом і навіть забороняли ходити по вулиці у брудному взутті. У якості додаткового доказу на вулиці встановлено пам’ятник двірника, що тримає віник із троянд.

Кафедральний собор Святого Духа — яскрава архітектурна пам’ятка, виконана у стилі ренесанс за проектом австрійського архітектора А. Ролля. Будівлі понад 150 р., проте вона досі є прикрасою Чернівців та духовним місцем мешканців міста. Поруч із собором можна помітити пам’ятник, присвячений першому митрополиту Буковини та Далмації. Саме Євген Гакман підтримав відокремлення Буковини від Галіції.

Бронзовий пам’ятник 1980-го р., присвячений О. Кобилянській, встановлено перед Чернівецьким музично-драматичним театром. Він нагадує про видатну письменницю України, яка народилась та померла в Чернівцях.

Є у Чернівцях пам’ятник, присвячений австрійському імператору і королю Угорщини — Францу-Йосифу. Така честь випала цій історичній постаті за внесок, яку він зробив для розвитку міста під час свого правління. Бронзовий монумент встановили у 2009 р. на честь 600-річчя Чернівців.

Якщо бажаєте більше дізнатись про Чернівці — скористайтесь безкоштовною екскурсією старим містом, яку тут проводять щонеділі.

Куди піти у Чернівцях ввечері

Неймовірно гарно Чернівці виглядають ввечері, коли вуличне освітлення доповнюють різнокольорові підсвітки найбільш вагомих будівель міста: театри, ратушу, собори та історичні пам’ятки. Не менш гарно виглядають релігійні споруди: Свято-Миколаївський собор (вул. Руська, 35), Вірменська церква (вул. Українська, 28), Костел Пречистого Серця Ісуса (вул. Шевченка, 2а). Ввечері вулиці Чернівців спалахують тисячами вогнів, з кав’ярень доносяться аромати смаженої кави, а повз з ресторанчиків лунає приємна музика.

Якщо настрій налаштований на вуличні прогулянки, тоді в Чернівцях ввечері варто пройтись місцевими парками чи помилуватись гарним краєвидом на вечірнє місто із Гори закоханих, що в Садгірському районі міста. Приємною буде прогулянка вечірніми парками міста: парком Шевченка, парком Федьковича чи парком Жовтневий.

Чернівці вражають різноманіттям закладів харчування. Тут є не лише звичні кав’ярні та ресторани, але й кошерні заклади, італійський ресторанчики, бари. німецькі пивні та заклади, де вам запропонують не лише буковинські страви, але й італійську та східну кухню.

Як не поглянути, Чернівці — те місто, де ваш відпочинок не буде одноманітним, де завжди є де погуляти, де провести гарно час та смачно поїсти.

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.