«Слава Україні!»: значення та походження популярного гасла українців

«Слава Україні!» — українське гасло зі своєю складною історією, яка сповідає про силу та волю українців, їх незламність та постійну боротьбу за право жити вільно та на власній землі. Для багатьох сучасників ці слова лунають лише кілька останніх років, з часів Помаранчевої революції, коли учасники мітингу викрикували це гасло під час своїх протестів на Майдані Незалежності в 2004 р. Насправді цей заклик має багатолітню історію та лунав не лише на землях сучасної України, а навіть у Петербурзі.

Слава Україні

Коли ж вперше з’явилось гасло «Слава Україні!»

Багато істориків досліджували історичний шлях появи гасла «Слава Україні». Дехто пов’язував його появу з часами Української революції 1917-1921 рр., коли це гасло використовували замість вітання «чорні запорожці» та «холоднояровці». Та документально підтверджено, що ці слова вперше використав в 1839 р. Т. Г. Шевченко в своєму вірші «До Основ’яненка»:

Наша дума, наша пісня
Не вмре, не загине…
От де, люде, наша слава,
Слава України!

Про те, що гасло «Слава Україні» вживалось і в Кирило-Мефодіївському товаристві, свідчить вірш одного з його учасників — Миколи Костомарова — «Діти слави, діти слави, ваш час наступає». Його вилучили в автора під час обшуку 28 березня 1847 р. російські жандарми. У вірші були рядки:

«Згине панство лукавоє,
Воскресне свобода
Слава тобі, Україно!»
 

Наприкінці XIX ст. ця фраза використовувалась в якості привітання серед харківських студентів, які відносились до проактивної української спільноти. Цей факт зафіксовано в записах Олександра Коваленка, співзасновника РУП. Якось йому довелось привітатись із студентом. У якості привітання Коваленко промовив: «Слава Україні!» — у відповідь почув — «По всій землі слава!»

«Слава Україні!»: історія військового вітання

За історичними згадками, вперше вітання «Слава Україні!» пролунало на Черкащині, в лютому 1920 р., під час Зимового походу. В ньому приймали участь гайдамаки Холодного Яру та Дієва армія УНР. Саме тоді громадський діяч та український військовий Юрій Горліс-Горський почув це вітання від холоднояровців. На своє привітання «Добридень, хлопці!» він почув — «Слава Україні!». Таке привітання на початку ХІХ ст. було поширеним серед військових. У відповідь на привітання прийнято було казати: «Україні слава!».

Українські гасла — основні лозунги мітингувальників

Збереглося чимало фотодокументів, які свідчать, що на початку ХІХ ст. в 1917-1920 рр. фраза «Слава Україні!» була однією з небагатьох, що зустрічалась на плакатах українських мітингувальників. Цей факт підтверджується фотографією, що була опублікована у випуску інформаційної газети «Нова рада». В ній було розміщено звіт щодо зборів, які були проведені 15 березня 1917 р., що проходили в с. Діївка. На знімку статті можна побачити напис «Слава Україні» серед гасел протестуючих. Такі мітинги проходили в Іркутську, Петрограді та Детройті.

Гасло «Слава Україні» охопило й релігійну сферу, в якій віддавали шану не лише Богові, а й Україні. Так у Кам’янці-Подільському на єпархіальному українському з’їзді Подільської губернії відбулась нарада. Її звіт був надісланий в телеграмі Центральній раді, та завершувався словами «Слава Україні». Цю фразу підхопили й війська Скоропадського, чорні козаки УНР, холодноярівці, учасники Радянсько-української війни та навіть Чорноморський флот, кораблі якого пливли під блакитно-жовтим прапором.

Від ХХ ст. до початку ХХІ ст.

У 1925 р. елегія українських націоналістів запровадила вітання для Збройних сил України. Ними була визнана форма вітання: «Слава Україні — Слава Козацтву». Це гасло було популярним і в 1920-х рр. серед української пластової молоді Волині та Галичині.

Не зважаючи на заборону Пласту поляками, гасло «Слава Україні!» впевнено ширилось поміж українців. Чули його і під час судового процесу над Степаном Бандерою, залишилось воно й у першодруках судових хронік. З них воно розійшлось по всьому світу.

В 1939 р., коли угорські війська безжалісно вибивали учасників «Карпатської Січі», фраза «Слава Україні!» була останньою в житті січовиків, яку вони кричали перед смертю. В тому ж році це гасло стало забороненим нацистами. Лише наприкінці 80-х років гасло «Слава Україні» — «Героям Слава!» знову почало лунати під час протестів і мітингів, де виступали за незалежність України.

Українське гасло, що лунає по всьому світу

Слова «Слава Україні» сучасники чули під час Помаранчевої революції у 2004 р., в 2014 р. під час Революції гідності, та стало воно вперше вітанням для Національної поліції та ЗСУ лише з 24 серпня 2018 р. з ініціативи колишнього президента України Петра Порошенка.

В знак солідарності з Україною в листопаді 2022 р. Естонія випустила пам’ятну монету номіналом 2 євро, на якій вкарбовані слова «Слава Україні». В той же час Молдова провела автопробіг під гаслом «Слава Україні!», а український співак Олег Скрипка записав нову пісню під назвою «Героям Слава!», де лунає це та інші популярні гасла України.

«Слава України!» — не просто фраза, яка часто лунає з вуст українців, це символ незламності українського народу, його бессмертного духа та волі. Це гасло, яке крізь роки доносить до сучасників важливі історичні події, нагадує нам про наше коріння та істинну історію.

Слава Україні!

 

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.