10 цікавих фактів про Умань

Для тих, хто планує гарно провести час та вирішує, куди піти в Умані, варто дізнатись про цікаві факти цього міста. У багатьох це місто асоціюється з відомим Софіївським парком та новинами про те, що саме сюди щороку приїжджають тисячі паломників- хасидів. Проте Умань – не просто невеличке місто з одним з найкращих парків України, це місто, що має власні таємниці та чимало цікавих пам’яток.

Умань вночі

Фото з сайту www.facebook.com/groups/206710039454621

Цікаві факти:

  1. Одна з головних пам’яток України – Софіївський дендропарк має тезку-планету. У 1984 р. планету №2259 назвали на честь парку «Софіївка».
  2. Розквіт Умані припадає на XVIII ст. – час, коли до міста приїхала сім’я Потоцьких. Спершу Франциск Потоцький, а згодом Станіслав. Вони доклали чимало зусиль для процвітання міста. За їх часи в Умані збільшилась кількість робітників, торговців та був зведений парк «Софіївка».
  3. Незважаючи на невеликі розміри, Умань — розвинений навчальний центр. За статистичними даними, 15% населення міста — студенти. Це пояснюється великою кількістю навчальних закладів різного напрямку: Європейський університет, педагогічний університет ім. П. Тичини, філіал Черкаського кооперативного економіко-правового коледжу, Філіал Київського інституту технологій та ін.
  4. Майже під всією центральною частиною міста проходять катакомби. Ширина деяких проходів настільки велика, що через них могли не тільки пройти люди, але й проїхати карета з кіньми. Більшість з підземних проходів зведені з цегли та датовані XVII-XVIII ст.
  5. Згідно із заповітом цадика рабби Нахмана (правнука засновника хадсидизму Баал Шем Това), його могила знаходиться на одному з кладовищ Умані. Тому щороку сюди приїжджає близько 30 тис. паломників-хасидів, бажаючих вшанувати його пам'ять.
  6. Улюблене місце рибалок — Осташівський ставок, який штучно створили у XVI-XVII ст. Унікальність водоймища — в його розмірах.  Довжина ставку сягає 2,15 км, а ширина у найширшому місці — 410 м.
  7. Умань – забобонне місто, оскільки тут немає тролейбуса під номером 13 (хоча на маршруті є тролейбуси з нумерацією до 27), як і школи №13, що була ще під час довоєнних років.
  8. Місто не люблять грозові хмари, які часто обходять його стороною. Тому дощі – не часте явище для Умані.
  9. У ХІХ ст. понад 50% населення Умані складали євреї.
  10. Щороку до Умані приїздить понад півмільйонну туристів.

Умань — не звичайне провінційне містечко, а насправді цікава туристична локація. Тому для тих, хто прагне гарно провести час, але не знає, куди піти в Умані, варто звернути увагу на її особливі місця, з якими пов’язані найбільш цікаві історії.

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.