Парки України

Як часто при перегляді іноземної кінострічки ви захоплювались чужоземними краєвидами? Інколи здається, що лише в іншій країні все настільки гарне та дивовижне, але не настільки, ніж у нас. Але Україна — це не просто ліси та степи, городи, садки та асфальтовані дороги. Наша країна — скарбниця природи, де є величезна кількість неймовірно гарних місць. Лише в Україні налічується понад 50 унікальних національних парків, кожен з яких здатний здивувати своєю красою, подарувати незабутню прогулянку та спогади. Для порівняння у Польщі лише 23 національні парки, у Казахстані їх 14, в Швейцарії — 29, а в Туреччині — лише 43. Тож чим унікальні парки України і чому варто прогулятись ними хоч раз у житті?

Парки України

Чим особливі українські парки?

Парк, ліс, сквер — яка ж різниця? Чим відрізняється парк і ліс? Та в чому їх унікальність? Парки від скверів відрізняються площею та місцем розташування. Якщо затишний сквер частіше влаштовують серед щільної забудови, то парки — відкрита озеленена територія, яка має площу від 2 га та має певну ландшафтну архітектуру. На відміну від лісу, парки та сквери мають більше фінансування від держави, тому за ними кращий та ретельний догляд. Для чого ж роблять парки? Парки знаходяться в межах міста, в той час як ліси знаходяться осторонь від забудови. До того ж парки поділяються на види за своїм призначенням: спортивні, меморіальні, національні, розважальні. В парковій зоні не діють суворі обмеження, що притаманні заповідникам, тому вони часто перетворюються на популярні туристичні локації, які слугують джерелом поповнення місцевого бюджету міста.

Чим корисні парки? На законодавчому рівні національні парки України — можливість захистити ліси від незаконної приватизації та захоплень, спосіб зберегти природу та культуру і при цьому створити привабливий осередок для туризму. Національні природні парки — магніт для фінансових внесків та інвестицій. Тому майже в кожному місті є свій власний парк, який є епіцентром дозвілля як для місцевих жителів, так і туристів. Тож мандруйте Україною та знайомтесь з найкращими парками великих міст України!

Дивовижні парки Києва

Столиця України багата на пам’ятки та різноманітні парки. Якщо любите прогулянки на свіжому повітрі, просто бажаєте бюджетно відпочити та оглянути місто, тоді завітайте в найбільш популярні парки Києва:

Національний парк Межигір’я — розкішна територія колишнього президента України — В. Януковича. Завдяки його любові до розкоші тепер під самісіньким Києвом знаходиться один з найбільших національних парків України. Його наповнення — яскравий приклад того, як за рахунок корупції живуть нечисті на совість люди.

Маріїнський парк — один з найгарніших парків столиці, що знаходиться поруч з Верховною Радою. Це не лише один з найвідоміших парків, а й місце, де приємно прогулятись охайними доріжками, помилуватись краєвидами з оглядового майданчику, пройтись по мосту закоханих чи по Алеї кохання.

Хрещатий парк — одне з найвідвідуваніших туристами місце. З нього відкриваються неймовірно гарні краєвиди на схили Дніпра, доглянуті зелені зони, ігрові дитячі майданчики та велика кількість пам’яток архітектури. Звідси можна потрапити на скляний «міст Кличка», який вже має власну історію незламності.

Парк «Феофанія» — не лише одне з найгарніших, але й дійсно спокійних місць Києва. Парк знаходиться в Голосіївському районі міста, віддалено від гучних житлових масивів. Його територія сягає 150 га, тому тут без проблем можна насолодитись тишею та спокоєм, які так не характерні квапливому темпу життя столиці.

Зелені парки Львову

Парк «Грабовий рай» — популярне місце відпочинку, де поміж тінистих дерев є два озера з місцевими дикими качками. Особливість парку — умовний поділ на чотири зони: березовий гай, модриновий, буковий та грабовий. Стрийський парк — один з найбільших парків Львову, заснований ще наприкінці ХІХ ст. садівником Арнольдом Рерінгом. Він створив не просто зелену зону для відпочинку, а справжній шедевр ландшафтної архітектури, в якому є оранжерея з тропічними фруктами, лебединий ставок та гарні рідкісні рослини.

Парк «Прогулянка» — один з найдавніших парків Львову. Його історія почалась ще в 1799 р., коли польські інтелігенти влаштовували по його стежкам розмірні прогулянки. Можливо, саме звідти і пішла назва парку, який лише в 1940 р. перетворився на справжній міський парк культури та відпочинку. На території площею 129 га нині розміщена не лише зона для відпочинку, а й ботанічний сад Університету ім. Франка, оранжереї з субтропічними та тропічними рослинами.

Парк «Високий замок» — обов’язкова туристична локація для кожного, хто хоч раз побував у Львові. Саме з його пагорбів відкривається неймовірний вигляд на місто. Не даремно в ХІХ ст. тут прогулювались стежками князь Данило Романовський та його гості.
Парк дійсно вартий уваги, оскільки саме тут можна побачити близько 45 видів чагарникових та деревних порід рослин. Тут знаходиться альтанка з двома кам’яними левами та пам’ятник-камінь, присвячений полковнику Максиму Кривоносу.

Затишні парки Одеси

Унікальність одеських парків — порівняно невеликі розмір. Проте в них є все необхідне для відпочинку, адже не тільки одесити, а й гості міста полюблять літні прогулянки у затінку дерев.

Один з найгарніших і найбільших парків Одеси — парк ім. Шевченко. Його започаткували ще в ХІХ ст., тому більшість дерев вражаються своєю товщиною стовбурів та висотою крон. Поблизу парку знаходиться дельфінарій «Немо», сухий фонтан, багато кав’ярень та фудкортів.

Невеликий, проте напрочуд гарний Стамбульський парк приваблює своїм гарним оформленням та панорамним видом. Він з’явився у місті не так давно за рахунок влади Стамбула, яка зробила такий подарунок місту Одесі-побратиму. У парку облаштовані майданчики для відпочинку дорослих та дітей, є фонтан та бювет, велика кількість облаштованих газонів та квітників.

Парк ім. Горького заснували лише в 1977 р. Незважаючи на свої компактні розміри, він облаштований різноманітними майданчиками для відпочинку. Звідти завжди лунає дитячий сміх з ігрових майданчиків, атракціонів, батутів та лабіринтів. Цей парк Одеси — улюблене місце для сімейного відпочинку.

Різноманітні парки Харкова

Унікальність Харківських парків — не лише в їх різноманітному призначенні, кожен з них унікальний та не схожий на інші парки країни.

Дендрологічний парк — масштабне та мальовниче місце, де завжди охайно та затишно. На території площею 22 га росте понад 900 видів різних рослин. Місцеві краєвиди настільки гарні, що часто стають фотозонами для весільних та інстаграмних фотосесій.

парк ім. Шевченко

Центральний парк міста — парк ім. Шевченка став символом міста. Він постійно розвивається, оновлюється та добудовується. Його пам’ятники — ніби частинки історії, які розповідають про відомих діячів, життя та діяльність яких пов’язані з містом. В тінистих алеях можна побачити монументи: Клавдія Шульженко, Іллі Рєпіна, академіка В. Вернадського Леся Курбаса, В. Бикова та ін. Кожна із скульптур — ніби частина фотозони, яка оживає, якщо її доповнити своєю присутністю. Не менш цікавий пам’ятник 50-ї паралелі, виконаний у вигляді бронзових та мідних табличок, які вказують на відстань до відомих європейських міст.
Різноманітні фонтани, лавки у затінку дерев, доглянуті клумби — в такому місці гуляєш , відпочиває лише із задоволенням.

Національний природний парк «Слобожанський» — один з найбільших парків міста, що займає площу близько 244 га. Його місцевість нерівномірна, оскільки тут переплітається краса степів, лісостепів, плато та річкові долини. Прогулянка парком дозволить в повній мірі відчути красу незайманої природи, пройтись екологічними стежками, познайомитись з мешканцями флори та фауни. Спеціально для любителів природи «облаштовано» місця для відпочинку, де можна зупинитись у власних наметах чи зведених будиночках.

Відчути самобутність парків України, пізнати по-справжньому красу національних парків чи дізнатись більше про рослинний світ дендропарків можна лише особисто. Тільки прогулянки новими стежками, очне знайомство з новими видами рослин — здатні з незвіданої сторони розкрити красу природи, отримати незабутню насолоду від відпочинку та осягнути цінність зелених зон нашої країни.

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.