Куди поїхати на екскурсію в Україні: шато Трубецького, Херсонщина

Бажаєте дізнатись, як правильно дегустувати вина? Прагнете поринути в історичну захопливу атмосферу? Тоді варто поїхати на екскурсію в шато князя Трубецького! Це не лише унікальний історичний об’єкт, але й те місце, де можна дізнатись багато цікавої та коричної інформації, відпочити та гарно провести час.

 

Коротка історична довідка

Князь Трубецький  разом з князем Левом Голициним, головним виноробом та шампаністом ХІХ ст., заснував у Херсоні виноробню.  В 1896 р. були посаджені перші виноградники, в 1900 р. Трубецький побудував шато, де вже через 4 роки було виготовлено вино, яке отримало свою першу нагороду. На думку князя Трубецького, тут були всі умови для вирощування найкращих сортів винограду: необхідна кислотність та мінералізація ґрунту та достатньо теплий мікроклімат. На схилах, що знаходяться біля Каховки, нині розміщені виноградники шато. Тут вирощують ріні сорти винограду, переважно мерло, каберне, рислінг, аліготе та шардоне.

Шато Трубецького

Фото з сайту vina-trubetskogo.com.uа

Замок Трубецткого — важлива туристична локація не лише для українців, але й для іноземців, які знають про високу якість виготовлених тут вин, які неодноразово вигравали почесні нагороди:

  • В 1900 р.  — «Гран-Прі» на Всесвітній виставці у Парижі;
  • В 1902-му отримали першу премію Олександра ІІІ;
  • У 1903 р. — премія за найкраще столове вино виноградників від імператора Олександра ІІІ за зразкову культуру виноградників.

Вина шато Трубецьких постійно отримували нагороди. Найбільш вдалими та якісними з них стали: «Перлина Степу», «Наддніпрянське» та «Оксамит України» — вони отримали на міжнародних виставках та дегустаціях 33 срібні та золоті нагороди.

 

Цікаві факти про шато Трубецьких

На початку ХХІ ст. шато Трубецьких було реконструйовано. Під час проведення ремонтних робіт в підвальних приміщеннях знайшли вино «Козацьке», яке розлили ще в 1914 р. І хоча існує думка, що вина не зберігаються більше 35-50 років, знайдені унікальні за формою пляшки з вином вирішили зберегти та передати наступному поколінню.

Подвал_шато_Трубецкого

Фото з сайту vina-trubetskogo.com.uа

 Незважаючи на різні історичні події, що відбувались в Україні, шато не припиняло працювати та виготовляти нові сорти вин. На відміну від більшості виробників, тут віддають перевагу якості, а не кількості. Тому основна мета виноробні Трубецького — створювати найкращі вина, хоч і не у великому об’ємі.

В шато Трубецького знаходиться 8 підвалів, де зберігаються понад 7 тис. рідких вин. Гості можуть покуштувати деякі з них, пройти майстер-клас із дегустації, який навчить розрізняти гарні та погані вина, відчувати іх смак, розрізнити сорти та якість. В якості сувеніру можна придбати пляшку вина для себе та своїх друзів.

Для тих, хто втомився з дороги, чи хоче провести в невимушеній атмосфері чудовий вечір з гарним видом на Дніпро, варто зупинитись в готелі шато. Тут є 10 номерів з відкритими терасами, звідки відкривається гарний краєвид — оптимальний варіант, щоб куштувати найсмачніші сорти вин, ніжачись під променями вечірнього заходу сонця.

 

Що цікавого поруч з шато?

В 700-ах метрах від шато Трубецького знаходиться вежа Вітовта — історична пам’ятка XIV ст. В ХІХ ст. вона використовувалась в якості водонапірної вежі, проте з появою Каховського водосховища, вона перетворилась на давню історичну пам’ятку.

В 2 км від виноробні знаходиться садиба Трубецького. І хоча вона в гарному стані до наших часів не зберіглась, проте планування першого поверху дає уявлення про розміри палацу, поділ приміщень та архітектурний стиль будівлі.

Близько 50 років тому біля садиби Трубецьких були знайдені степові водоспади. Одна з версій їх появи — поява Каховського водосховища, води якого просочились крізь шар вапнякового ґрунту.

Переїхавши на інший берег Дніпра можна оглянути пам’ятки Нової Каховки, поглянути на величний пам’ятник «Тачанка» в Каховці та завершити подорож у степовому заповіднику Асканія-Нова.

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.