Цікаві факти про пам'ятники андріївського узвозу

Вулиці Києва здатні багато розповісти сучасникам про свою історію та незвичні події із життя відомих людей. Андріївський узвіз у Києві не є виключенням. Чим знаменитий андріївський узвіз? Тут майже кожен закуток — частинка історії нашого народу, яка може вразити або надихнути на творчі експерименти. Неможливо обійти увагою пам’ятники Андріївського узвозу. Хтось їх сприймає як витвір мистецтва, для когось це просто гарні скульптури, а для тих, хто вірить у містику, це можливість загадати бажання. Є сумніви? Тож загадайте бажання та потріть жука на спині Голохвастова або ніс Булгакова!

Ті, хто починає прогулянку Андріївським узвозом шлях від Андріївської церкви, неодмінно помітять один з найвідоміших його монументів — пам’ятник «За двома зайцями».

За двома зайцями

Пам’ятник «За двома зайцями» майже повністю відтворює фрагмент сцени з однойменного кінофільму. Тим, хто ще не мав змогу подивитись на Поділ у 60-ті роки ХХ століття, варто переглянути кінострічку. Оскільки саме біля Андріївської церкви проходила частина зйомок фільму.

Головні особи бронзового монументу — Проня Прокопівна та її залицяльник Свирид Голохвастов. Цей пам’ятник полюбляють наречені, оскільки існує думка, що ті, хто потруть обручку на руці Проні, зможуть вдало вийти заміж або ж будуть щасливі у сімейному житті.

Спускаючись вниз, по крутому підйому Андріївського узвозу, з правої сторони помічаєш у невеличкому сквері три дивні бетонні скульптури: Т. Шевченка, Ярослава Мудрого та безголовий монумент княгині Ольги. ЇХ всіх поєднує одне — їх автор відомий скульптор І. Кавалерідзе. До речі, поруч знаходиться присвячений його життю да діяльності музей. Усі три монументи являються прототипами справжніх скульптур. Бетонний монумент Т. Шевченку, нині виконаний з бронзи, знаходиться у місті Рівне. У рази більша скульптура Ярослава Мудрого, яку дотепники назвали «чоловік з тортом», була схвалена і встановлена біля Золотих воріт, а зруйнована скульптура княгині Ольги нині відтворена та знаходиться на Михайлівській площі. Досі так і не встановлено, куди поділась її голова після того, як зруйнували пам’ятник більшовики.

Біля будинку під номером 13 встановлено бронзову скульптуру М. Булгакова. Місце обрано закономірно, оскільки саме в цьому будинку колись проживав відомий письменник, режисер та автор «Майстра й Маргарити», «Біла гвардія», «Собаче серце» та інших відомих творів. Автор монументу — Микола Рапай — заслужений діяч мистецтв України.

У 2010 р. на фасаді будинку милувався кіт Бегемот з роману «Майстер та Маргарита». Проте за дивних обставин скульптура зникла із нез’ясованих причин. Проте у Києві є ще одна скульптура-мініатюра у вигляді Булгакова, поруч з яким той самий кіт Бегемот.

Не так давно, у березні 2021 р. на Андріївському узвозі з’явився пам’ятник Миколі Гоголю — досить суперечливий монумент, який викликав чимало розмов навколо себе. Скульптура з’явилась дуже раптово, адже напередодні не було ніяких конкурсів чи відкритих обговорень. Це викликало обурення Центральної ради в Української спілки охорони пам’ятників історії та культури. Була створена петиція, яка мала на меті провести аудит стану та концепцію подальшого розвитку Андріївського узвозу. Проте петиція не зібрала необхідної кількості голосів для розгляду, тому пам’ятник Гоголю так і залишився на історичній вулиці міста.

Не менш суперечливий монумент Олександру Вертинському. Не всім прихильникам цього актора сподобалось його відтворення у вигляді сумного П’єро, хоча це одна з його популярних ролей, у якій він запам’ятався багатьом глядачам. Дехто порівняв пам’ятник із скульптурою для могили, що не варта установлення на Андріївському узвозі. За непідтвердженими чутками, його встановили на кошти місцевого колекціонера.

монумент Олександру Вертинському

Якщо ще й досі не визначились, де погуляти чи подивитись щось цікаве в Києві, сміливо прямуйте на Андріївський узвіз! Це цікаве місце для прогулянок з унікальною атмосферою ХІХ. Воно постійно змінюється, доповнюється новими будівлями та пам’ятниками, проте завжди вабить до себе кожного, хто втомився від залізобетонних висоток, прагне гарно провести час чи просто хоч на мить повернутись в минуле. Це одна з небагатьох вулиць Києва, де настільки багато пам’ятників, які можуть нам нагадати про відомих діячів, що зробили свій внесок в українську культуру.

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.