Озера України: Топ 10 найкрасивіших озер України

Україна — країна, яка щедро наділена природними дарунками, серед яких — великі озера, які дарують насолоду та незабутні спогади про чарівні українські місцевості. Їхні води манять своєю глибиною та барвами, а береги приховують незабутні пейзажі та таємничі куточки.

Пориньте і ви у захоплюючу подорож найгарнішими куточками України, відкрийте для себе найгарніші природні оазиси, озера, які надихали та спокушали поколіннями відпочиваючих та туристів.

1. Біле озеро (Рівненська обл.)

Біле озеро

Біле озеро — одне з найбільш чарівних озер України, розташоване в Карпатських горах на висоті близько 989 м. над рівнем моря. Його води мають неймовірну глибину, досягаючи понад 10 м. Озеро має назву заради своєї унікальної кришталево-білої води, яка надає йому загадкового вигляду. Важко не помітити його унікальності, що пояснюється підвищеним вмістом гліцерину. Його вплив на шкіру, додає їй шовковистості та м’якості. Саме тому Біле озеро часто називають «озером молодості». Тому його заслужено відносять до цілющих озер України. Не дарма ж ці води навіть набирали спеціально для лікування першої леді Речі Посполитої, яка знаходилась в Польщі.

2. Озеро Несамовите (Закарпатська обл.)

Озеро Несамовите

Озеро Несамовите — одне з найвідоміших великих озер України, розташоване в Закарпатській області. Його площа становить близько 3,8 кв. км, а глибина коливається в межах 1-1,5 м. Озеро приваблює мандрівників з усієї країни своєю величчю та мальовничими краєвидами. Оточене гірськими схилами, воно створює ідеальне місце для відпочинку. Це місце, де можна забути про гамір міського життя і зануритися у спокій і гармонію природи.

Це місце не тільки для відпочинку і фотосесій, але й для дослідження природних та культурних скарбів Закарпаття. Озеро Несамовите дарує можливість поєднати активний відпочинок з вивченням унікальної культури цього регіону. Навколо озера Несамовите ходить багато легенд. Одні розказують про заборону жбурляти в озеру каміння, інші — про душі самогубців, які живуть у його водах. Але є й гарні чутки. Тим, хто вмивається водою озера, пророкують щастя на весь рік. Так це чи ні, пропонуємо перевірити особисто!

3. Озеро Ялпуг (Одеська обл.)

Озеро Ялпуг — це одне з найбільш мальовничих паркових озер України, що знаходиться в Одеській області. Його площа становить близько 149 кв. км. Навколо озера дійсно неймовірні краєвиди. Тут знаходиться головна визначна пам'ятка — старовинний дуб, який місцеві мешканці оберігають та пов'язують з легендою про Олександра Пушкіна, який, за переданою історією, відвідав це місце і посадив дуб на його березі. Також на березі озера розташовується місто Болград, де серед цікавих пам'яток варто відзначити Спасо-Преображенський собор, зведений у стилі класицизму у 1820 році. Відвідування озера Ялпуг і міста Болград є захоплюючим досвідом для туристів, які цінують історію і природну красу.

4. Озеро Кунігунда (Закарпатська обл.)

Солоні озера України відомі своїми цілющими властивостями. Тому, якщо ви бажаєте поєднати відпочинок із самовідновленням, обов’язково приїздіть на озеро Кунігунда. Це одне з найбільш відомих солоних озер України, розташоване на Закарпатті.

Озеро Кунігунда має особливі лікувальні властивості через високий вміст солей у його водах. Хтось приймає лише ванни, а інші використовують також його грязі для лікування суглобів та різних закритих травм. Багато туристів відвідують озеро не тільки для лікування, але й для відпочинку, адже неможливо не помітити навколишню красу краєвидів, які надихають та заспокоюють.

5. Озеро Синевир (Закарпатська обл.)

Серед найбільших озер України варте уваги озеро Синевир. Во не лише найбільше, а й найглибше озеро України, яке розташоване на гірському масиві Синевир у Закарпатській області. Воно вважається одним з найбільш красивих і туристично привабливих озер в країні. Озеро Синевир оточене густими лісами і гірськими вершинами, що робить його захоплюючим місцем для пішохідних прогулянок і фотосесій.

Озеро відоме своїми глибокими синіми водами, які створюють неперевершені краєвиди і додають йому загадковості. Загальна площа озера становить близько 4,2 кв.км, а його максимальна глибина перевищує 20 м. В озері є різноманітні види риби, що робить його привабливим місцем для рибалки. Також тут можна зустріти рідкісних птахів та інших представників місцевої флори та фауни.

Поруч з озером розташовані численні готелі, гостьові будинки та кемпінги для комфортного перебування відпочиваючих. Відвідайте озеро Синевир, і ви зможете насолоджуватись величезною красою природи та неперевершеними моментами спокою і гармонії.

6. Озеро Світязь (Волинська обл.)

Озеро Світязь — це одне з найбільш чистих та мальовничих озер України, розташоване в Волинській області. Його назва має легендарне походження: за легендою, це озеро було створене сльозами від материнського горя, і саме тому вважається, що води Світязя мають лікувальні властивості.

Світязь славиться своєю глибоко синьою водою, яка переливається різними відтінками в залежності від погодних умов. Озеро оточене густими лісами, що створює унікальну атмосферу природного усамітнення та спокою. Це місце ідеально підходить для тих, хто бажає втекти від шумного міського життя і насолодитись тишею і гармонією з природою.

Озеро Світязь — одне з найбільших озер України, його площа складає близько 24 кв.км., а максимальна глибина досягає 58 м. Це робить його привабливим для рибалок та любителів водних видів спорту.

7. Озеро Нобель (Рівненщина, Заріченський р-н)

Якщо згадувати про чарівні озера України, то варто відзначити озеро Нобель, розташоване поблизу міста Рівне в оточенні лісів. Воно не даремно вважається перлиною Рівненщини. Воно розташоване поблизу міста Рівне та оточене лісами. Чарівна краса, чисті та прозорі води, атмосфера спокою — все це приваблює туристів з усієї України. Мальовничі пляжі з дрібним піском і зелені ліси створюють ідеальні умови для відпочинку і пікніків. Озеро є прекрасним місцем для риболовлі, оскільки тут є широкий вибір риби: лящі, щуки, окуні, карасі, соми та інші види риб. Влітку тут можна збирати в лісах корисні ягоди, а восени приїздити за грибами. Озеро Нобель — місце, яке залишить незабутні враження та спогади про красу української природи.

8. Шелехівське озеро (Сумська обл.)

Шелехівське озеро

Шелехівське озеро — одне з найбільш унікальних озер України, яке розташоване у Сумській області. Це штучно створена водойма з різноманітним пташиним світом і великою кількістю риби. Озеро оточене густими лісами, де переважно ростуть клени, вільхи та сосни.

Озеро відрізняється аномально низькою температурою, але попри це знаходяться бажаючі, які ризикують тут купатись. В основному ж озеро, ніби магніт, приваблює величезну кількість рибалок, які можуть спіймати не тільки різні види риб, але й раків, в’юнів та карасів.

Поблизу озера погано розвинена інфраструктура, тому це місце не є найкращим варіантом для тривалого відпочинку з дітьми. Але для знайомства з місцевою природою, відпочинку від гамірних міст, озеро Шелехівське стане ідеальним варіантом для тих, хто подорожує на авто та має власний намет.

9. Озеро Бребенескул (Закарпатська обл.)

Озеро Бребенескул вважається найбільш високогірним озером України. Розташоване воно на схилі Чорногірського хребта Карпат. Щоб побачити цю водойму, слід піднятися на висоту 1801 м. Озеро Беребенескул вражає своїм величним краєвидом та неперевершеними природними пейзажами. Чисті та кришталево-блакитні води озера відображають сині гори, що створює враження захоплюючої краси.

Для того, щоб дістатися до озера Бребенескул, потрібно подолати складний піший маршрут, що розпочинається в селі Дземброня. Проте цей напружений шлях коштує зусиль, оскільки дає можливість побачити унікальні види на Карпати та околиці. Величезна прозорість води Бребенескула дозволяє розгледіти дно озера досить глибоко. Вода тут досить холодна, але такий фактор не зупиняє мандрівників та туристів, що навіть у спекотних днях знаходять тут затишне місце для плавання.

10. Голубі озера (Чернігівська обл.)

Голубі озера Чернігівщини — це мальовничі водойми, які славляться своїми надзвичайно насиченими синім кольором водами. Це найпопулярніші штучні озера північної частини України. Комплекс складається з декількох озер, які утворюють гідрологічну систему. Хоча серед людей прийнято вважати найбільше з озер Великим блакитним озером Чернігівщини. Це прекрасне місце для відпочинку, яке полюбляють туристи за цілющі властивості вод та красу місцевості.

Вважається, що води Голубих озер здатні допомогти в лікуванні деяких хвороб шкіри, посприяти швидкому загоєнню ран та відновленню опорно-рухового апарату.

Великі озера України завжди вітають гостей своєю надзвичайною гостинністю. Вони дарують нам затишок і спокій, а також нагадують про те, наскільки чарівною і різноманітною може бути природа. Відкрийте своє серце для цих унікальних куточків природи і вирушайте у незабутню подорож-дослідження озер України.

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.