Цікаві місця України, які варто побачити

Україна — країна з унікальною культурною спадщиною, захоплюючими краєвидами та багатою на події історією. Від гамірної столиці України до чарівних містечок Львівської області є незліченна кількість цікавих місць для вивчення та відпочинку. Тому, незалежно від ваших уподобань, українські туристичні місця здатні не лише розказати щось цікаве про історичні та культурні події, але й приємно вразити своєю красою та унікальністю. Саме для тих, хто шукає цікаві місця України, пропонуємо власну добірку локацій, яка не залишить вас байдужими.

Цікаві місця Києва

Київстолиця України та одне з найдавніших міст Східної Європи. Це місто з багатою історією та культурою, яке пропонує відвідувачам різноманітні місця для вивчення. Тут є багато відомих історичних пам’яток, що варті уваги: Києво-Печерська Лавра, Маріїнський палац, Золоті ворота, Оперний театр, театр Ляльок та багато інших. Проте не всі знають насправді унікальні місця, більшість з яких невідомі навіть киянам.

Лиса гора — місце, що манить сміливих, допитливих та людей з неординарними поглядами на життя. Багато містичних історій пов’язано з цим місцем. Хтось приходить сюди через цікавість, а комусь подобається проводити тут містичні ритуали. Місце досить незвичне та ще й досі вивчається істориками та археологами.

Галерея «Парсуна» — скарбниця для тих, хто полюбляє ляльок та все, що з ними пов'язано. В цій галереї представлені ляльки, виконані майстрами різних країн світу. Кожна лялька — унікальний витвір, створений за певними технологіями та в особливому стилі.

Парк ім. Гейдара Алієва, який знаходиться поблизу посольства Азербайджану, — відкрито лише 10 років тому. Але це місце неможливо не помітити через його незвичне архітектурне рішення, яке робить його унікальним серед інших парків столиці. Для тих, хто хоче побачити його в усій красі, варто прийти у вечірній час, коли вмикається кольорова підсвітка фонтану. До речі, це єдиний парк, який охороняється та має протиударні ліхтарі.

Китаїво — місце, яке порівнюють з горою Афон в Греції, що може похвалитись, як цікавими історичними пам’ятками так і надзвичайно гарними краєвидами. Тут знаходиться Китаївська пустинь — Свято-Троїцький Китаївський монастир, заснований в 1716 р.

Київський водоспад — штучне явище, утворене за рахунок стікання вод з території ТЕЦ-5. Місце знаходиться в 30 хв від станції м. Видубичі, на території урочища «Покол», між Корчеватим та Лисою горою. Поруч знаходиться рибальське господарство, тому така екскурсія буде особливо до душі рибалкам.

Київський водоспад

Загалом Київ — це місто, сповнене історії, культури та сучасного шарму, яке пропонує відвідувачам унікальні та незабутні враження.

Цікаві місця у Львові та на Львівщині

Львів — чарівне місто, розташоване на заході України, яке відоме своєю приголомшливою архітектурою, барвистими вулицями та яскравою культурною спадщиною. Але ми не станемо зупинятись на відомих туристичних локаціях, таких як: Львівська опера, Високий замок, Вірменський собор, Латинський собор, площа Ринок, Львівський історичний музей та чисельні храми. Ми пропонуємо добірку із цікавих місць, які дійсно залишать приємні спогади та змусять закохатись у Львів та його самобутню культуру.

Парк «Погулянка» — маловідоме туристичне місце, яке ще у XVII ст. належало львівському бургомістру Яну Аттель Маєру. На жаль, його маєток знищили турки, проте до наших днів залишились гарні круті яри, вкриті могутніми буками, пронизані чисельними стежками та доріжками, вздовж яких у затінку можна гарно відпочити.

Пластиліновий будинок. Якщо вам не вдалось особисто побачити архітектурні витвори Гауді, завітайте на вул. Цетнерівська, 16. Тут знаходиться не менш дивний за архітектурним рішенням будинок, створений архітектором Миколою Сеником. Будинок — яскравий приклад того, як уві сні приходять геніальні та неординарні рішення, які варто втілити в реальність, щоб зробити відкриття в науці чи незвичний архітектурний шедевр.

Оглядовий майданчик церкви Святих Ольги та Єлизавети. Мабуть, кожен турист знає про оглядовий майданчик на площі Ратуша, проте не всім відомо, що не менш гарний краєвид на місто відкривається з церкви Святих Ольги та Єлизавети. Задоволення платне, проте не за всі гроші світу, а ракурс просто неймовірний.

Галерея-крамниця «Правда.Б» — місце де звичайні люди, можуть подивитись та придбати незвичні речі. Якщо шукати неординарні речі, що нагадуватимуть про різнобарвний Львів, то варто завітати саме сюди. Цей концептуальний шоу-рум вміє дивувати.

Найстаріша діюча аптека Львову — це не просто пам’ятка архітектури XVIII ст., а справжня діюча аптека-музей, де знаходиться понад 3000 рідкісних експонатів. Хочете отримати повне враження від побаченого? Замовляйте екскурсію, що розкриє багато цікавих фактів та таємниць про приготування ліків та аптекарську справу.

Якщо ваш туристичний маршрут пролягає через Львів, то знайдіть час, щоб побачити цікаві місця Львівщини. В Стрийському районі, поблизу с. Розгірче — скельний монастир ХІІІ-ХVI ст. Двоярусні скельні печери вражають нетиповим для Галичини архітектурним рішенням.

В 25 км. від Львову, поблизу с. Стрілки, знаходиться парк гігантських скульптур. Це місце, де зібрані скульптурні композиції від провідних сучасних митців України: Назара Білика, Богдана Томашевського, Олексія Золотарьова та ін. Скористайтесь QR-кодом біля скульптури, щоб дізнатись від самого творця багато цікавого про його витвір мистецтва.

парк гігантських скульптур

Скансен — музей просто неба у Кайзервальді дозволить поринути в минуле та відчути себе на місці давніх пращурів. У музеї понад 100 пам’яток архітектури, виконаних з дерева в архітектурному стилі етнічних регіонів Західної України. Тут ви побачите, як і чим відрізняються умови проживання галичан, буковинців та бойків, зрозумієте, що унікального в архітектурі Гуцульщини, Волині, Буковини, Львівщини, Бойківщини та Лемківщині.

Зверніть увагу не лише на цікаві місця Львову та Львівщини, а й на кулінарними традиції цього регіону. Різноманітні смачні українські страви доступні не лише в традиційних українських ресторанах, а й у вуличних кіосках по всій області.

Цікаві місця Івано-Франківська

Івано-Франківська область — регіон, що більшості знайомий Палацом Потоцьких, пам’ятками Івано-Франківська та мальовничими краєвидами передгір’я Карпат. Проте є й чимало цікавих місць Івано-Франківська, про які мало відомо широкому колу туристів.

Ангелівська домна — одне зі старих промислових об’єктів, який знаходиться в урочищі між селами Гриньків та Ясень. Старовинна напівзруйнована доменна піч використовували в 1810 р. для лиття чавуну. Проте низька якість місцевої руди та висока зарплата робітників — змусили через кілька років закрити піч, припинивши виробництво.

Кляштор (монастир), побудований Кармелітським орденом в 1718-1728 рр. Це не просто пам’ятка архітектури, а в певній мірі вдалий тандем двох архітектурних стилів — бароко та ренесансу, скопійований у італійських майстрів Інтер’єри монастиря прикрашає фресковий розпис.

Костел Зачаття Діви Марії в Городенці — пам’ятка з якою пов’язано чимало чуток. За історичними даними цю будівлю побудовано за кошти Потоцького. Поруч з костелом збереглася скульптура виконана Йоганом Пінзелем, але насправді для костелу автор виконав 33 скульптури, 18 з яких прикрашали головний вівтар. Лише кілька з них збереглися до наших часів, інші було варварськи порубано на дрова.

Бажаєте побачити в Україні справжній вулкан? Тоді варто поїхати в с. Старуня, де знаходиться грязьовий вулкан , який з’явився тут після землетрусу 1877 р. Це єдиний у світі озокеритовий вулкан, на місці якого раніше було солоне озеро. В ньому чимало загинуло мамонтів та носорогів, рештки яких ще й досі знаходять тут з 1907 р.

Церква на честь Св. Василя в Черче була зведена в 1733 р., хоча є припущення, що дата її будівництва була набагато раніше. За архітектурно-планувальним рішенням, пам’ятка відноситься до бойківського стилю. Є припущення, що це пов’язано з тим, у процесі будівництва приймали участь переважно бойки.

Цікаві місця Закарпаття

Закарпаття — область на заході України, яка межує зі Словаччиною, Угорщиною та Румунією. Вона відома своєю приголомшливою природною красою, багатою історією та різноманітною культурою. Одним із найпопулярніших місць на Закарпатті є місто Ужгород, де знаходиться відомий Ужгородський замок та історичне старовинне місто. Достеменно невідомо точної дати будівництва замку, проте його міцність перевірена не лише роками, а й чисельними атаками ворогів, які неодноразово намагались штурмувати замок-фортецю.

Ще одна пам’ятка Закарпаття, яку варто відвідати, — це Карпатський національний природний парк, де захоплюють дух пейзажі, серед яких гори, ліси та водоспади. Відвідувачі можуть піти в похід, кемпінг або просто насолодитися красою природи. Перлина цієї місцевості — озеро Синевир — найбільше гірське озеро в Україні. Воно вражає кришталево чистими водами, які навіть влітку максимально прогріваються лише на кілька градусів не більше ніж на пару метрів в глибину. Поруч із Синевір знаходиться село Мальовнича Колочава, відоме на Закарпатті своїми мінеральними джерелами, гарними краєвидами та 10 музеями.

Ще одне цікаве місце Закарпаття — оленяча ферма. Якщо вам ніколи не доводилось побачити справжнього оленя, ця ферма дозволить не лише їх побачити здалеку, а й погодувати, обійняти та сфотографуватись на згадку з одним із 300 цих неймовірно гарних тварин.

Якщо захоплюєтесь ручними виробами, обов’язково побувайте у с. Іза, що в Хустському районі. Тут продаються справжні шедеври з лози, які вміють робити майже всі жителі населеного пункту. Закарпаття також є домом для багатьох історичних церков і замків, таких як Мукачівський замок і замок Сент-Міклош. Замок Паланок, розташований у місті Мукачево, є вражаючим зразком середньовічної архітектури та має музей, що демонструє історію замку.

Мрієте про неймовірно гарну фотосесію, тоді восени слід побувати в долині нарцисів, що знаходиться в урочищі Кіреші. Унікальність місцевих квітів — це вузьколисті нарциси, що занесені до Червоної книги України.

Для тих, хто цікавиться традиційною культурою, місто Косів є місцем, яке варто відвідати. Відомий своєю яскравою сценою народного мистецтва, відвідувачі можуть навчитись традиційним ремеслами, такими як гончарство, ткацтво та вишивка.

Цікаві місця Тернопільської області

Тернопільська область — регіон на заході України, відомий своїми мальовничими ландшафтами, історичними містами та культурною спадщиною. Одним із найпопулярніших напрямків Тернопільської області є місто Тернопіль, яке має приголомшливий замок та історичне старовинне місто. Тернопільський замок, замок зведено у стилі ренесансу у XVI ст. ця велична фортифікаційна споруда ще навіть в недобудованому стані дозволила захистити місто від нападу татар. Вона неодноразово ставала свідком нападів ворогів та дозволяла стримати ворожі атаки.

Ще одна пам’ятка Тернопільщини, яку варто відвідати — національний природний парк «Кременецькі гори», відомий мальовничими краєвидами, цікавими історичними об’єктами та екологічно чистою територією. Найцікавіші місця парку: Дівочі скелі, Данилова гора, гора Замкова, урочище Баравбан, гора Сокілля, Чисті джерела, гора Уніас, Кременецькі каменоломні, Божа гора.

Тернопільська область також є домом для багатьох історичних церков і монастирів, таких як Почаївська Лавра, одна з найважливіших релігійних пам’яток в Україні. Відвідувачі можуть насолодитись екскурсією по внутрішнім приміщенням монастиря та дізнатися про його багату історію.

Для тих, хто цікавиться місцевими традиціями, варто відвідати місто Копичинці, в якому понад 100 років не змінюється кількість населення. Воно відоме своєю яскравою сценою народного мистецтва. Тут відвідувачі можуть навчитись традиційним ремеслам, такими як: гончарство, ткацтво та вишивка. Або ж придбати виготовлені вручну сувеніри та дізнатися про місцеві звичаї й традиції.

Окрім природних та культурних пам’яток, Тернопільщина відома ще й смачною кухнею. Серед місцевих фірмових страв: голубці, галушки, страви з картоплі, вареники із різноманітними начинками. Тому, шукаючи цікаві місця Тернопільщини, обов’язково відвідайте місцеві затишні кафе та ресторани, де можна в повній мірі оцінити особливість українських страв, популярних на Закарпатті.

Україна багата на цікавих місць для знайомства, від гамірної столиці України до мальовничих ландшафтів Закарпаття та Львівської області. Кожна нова туристична локація невільно змушує ще більше закохатись в нашу неймовірну країну з її багатою культурною спадщиною, гостинними людьми та смачною кухнею.

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.