Святий вечір: що потрібно і що не можна робити
Святвечір - це свято, давній звичай України збиратися з першою зіркою всією родиною за столом. Це останній вечір поста перед Різдвом Христовим. З давніх-давен всі господині готувались до цього свята заздалегідь та по особливим традиціям.
Що можна їсти на святвечір?
Коли ж готуються основні пісні 12 страв? Обов’язково після полудня господиня розпалювала піч , щоб приготувати. Повинно було бути 12 полін дров в печі. Хату також прикрашала до свята. На підлогу втілили сіно, покуть прикрашали святковими рушниками, а на вікна вішали різдвяні прикраси у вигляді зірочок, хреста, сонця, місяця. Також під святкову скатертину на столі розкладали сіно та сухі трави. Це вважалось оберегом на весь рік. Кількість страв-це не просто число.
Що означають 12 страв на Різдво?
12 страв на Різдво означають символ дванадцяти апостолів Ісуса. Кожна з 12 пісних страв на святвечір символізує дванадцять місяців та має своє особливе значення. Найважливішою стравою на Святу Вечерю є кутя. Кожен з компонентів цієї страви має особливе значення . Мак це знак достатку, зерно - воскресіння, горіхи це символ довголіття, мед - здоров’я. Заправляють кутю узваром чи цукровою водою. Кутею розпочинають вечерю та Різдвяний обід. Після вечері кутю залишали в тарілці на столі, поклавши поряд ложку. Пращури вірили, що в цей вечір померлі родичі приходять також на святу вечерю. Другою неодмінною стравою на столі повинен бути узвар. Це насичений зварений компот з сухофруктів. Подають його у глиняному глечику. Вважають, що на стіл повинні подаватись страви з овочів, фруктів та злаків, які є в наявності в хаті. Потім готують пісні вареники з капустою або картоплею, грибами. Також господині роблять пісні голубці , рис з овочами, салат з буряка. Не оминають також страви з риби. Такі як заливна риба, рибні котлети, маринований оселедець. Тушковані страви з капустою. Наприклад, тушкована капуста з грибами. Обов’язково варять юшку. Це може бути або грибна юшка з вушками, або з сиром. Додають квасолю до салатів. Або смажать з капустою. І звісно ж ,не один стіл не обходиться без різдвяного калача. Це спечений з білого борошна плетінка, яка зроблена у формі кола з отвором всередині. Потім в цей калач вставляють ємність з зерном та свічкою,яку запалюють під час вечері. Пекли пампушки ,які символізують свято та солодке подальше життя протягом року. Можна додавати також різноманітні начинки, у вигляді варення чи згущеного молока.
Які головні 12 страв повинні бути на Різдво?
- Кутя
- Узвар
- Юшка з грибами
- Пісні вареники
- Страви з риби
- Пісні голубці (з рисом або гречкою)
- Вінегрет або салат з червоної капусти
- Овочеве рагу
- Солодкі млинці або пампушки (з додаванням джему або варення)
- Запечені яблука з медом та горіхами.
- Запечена картопля з овочами
- Пісний борщ чи капусняк
Страви можна приготувати на розсуд кожної господині. У кожного це свої сімейні рецепти українських страв, які передаються із покоління в покоління. Звісно ж, можна додати різновидні соління (квашену капусту, огірки та помідори, журавлину). Це багаті на вітаміни зимові страви, які доповнюють стіл. Але найголовніше у святий вечір - це вся родина за столом.