10 українських страв національної кухні, які вам потрібно спробувати

Українська культура багата не лише на свої традиції, але й на різноманітні кулінарні страви. Традиційні українські страви стали відомі в багатьох країнах світу завдяки неперевершеному смаку та унікальній рецептурі. Тож занотовуйте 10 українськи страв традиційної кухні, які повинен вміти готувати кожен українець та варто спробувати кожному гурману світу.

 

Український борщ

Борщ

Борщ — символ української кухні, страва, що має характерний насичений черво-пурпуровий колір завдяки використанню буряку та томату. Неодмінними інгредієнтами є капуста, цибуля, картопля та морква. Для смаку рекомендовано використовувати часник та жирне м'ясо. Подається страва зі сметаною, часником та пампушками.

 

Банош

банош

Якщо ви подорожуватимете Західною Україною, неодмінно скуштуйте родзинку місцевої гуцульської кухні — банош. Ароматна каша з кукурудзяного борошна, зварена на молоці та заправлена вершками — смакота, від якої важко відмовитись. Подається страва із шкварками, грибами, цибулею та овечою бринзою. Якщо прагнете відчути справжній смак баноша, прослідкуйте, щоб його готували у чавунному казані на вогнищі.

Голубці

Голубці

Голубці - одна із страв спражньої української кухні. Важко встояти перед смачними українськими голубцями, заправленими овочевою підливою! Тільки уявіть ніжну начинку із рису та м’яса, заправлену спеціями та просмаженою цибулею з морквою, загорнуту в тонке листя винограду та протушковану в соковитій підливі! Замінити листя винограду можна пелюстками білокачанної капусти або ж перцями. До страви подається сметана, яка доповнює неймовірний смак українських голубців.

 

Вареники

Вареники

Мабуть в кожній українській сім’ї вміють готувати або полюбляють коштувати вареники. Не дарма у «Вечорах на хуторі біля Диканьки» Гоголь зобразив колоритного персонажа Пацюка, який тільки й встигав смакувати пишними варениками у сметані. Українські вареники готують з найрізноманітнішими начинками: із вишнями чи полуницею, з тушкованою капустою, з м’ясом, картоплею, яйцями із зеленню, творогом чи навіть з грибами. Незалежно від виду начинки, вареники — одна з безпрограшних українських страв, яка популярна як за буденним, так і святковим столом.

 

Картопляні драники

Драники

Одна з простих та популярних страв — картопляні драники. Вони готуються з тертої картоплі, яку підсмажують у вигляді млинців на сковороді. При бажанні можна додати творожну, м’ясну чи грибну начинку — з будь-яким варіантом страва буде ситною та смачною! Подають драники зі сметаною, що дає страві неперевершеного смаку.

 

Домашня ковбаса

Домашня ковбаса

В кожному українському селі не тільки знають, але і вміють готувати надзвичайно ситну та смачну страву — домашню ковбасу. Вона готується зі свинячих кишок, начинених перемолотим м’ясом, салом із сіллю та спеціями. Спосіб приготування ковбас важко назвати естетичним, проте приготована страва — родзинка кожного багато накритого українського столу. Підсмажена домашня ковбаса добре смакує з любим гарніром та свіжими овочами.

 

Перекладанець

Перекладанець

Перекладанець — один з найсмачніших українських десертів, який нагадує багатошаровий пиріг, в якому кожен шар начинки відрізняється за наповненням та смаком.

Зазвичай в перекладанці використовують макову, горіхову начинку та варення. Готова страва поливається помадкою та за бажанням прикрашається сухофруктами, шоколадом чи просто цукровою пудрою. Смакота неймовірна!

 

Українське Сало

Сало

Дуже смачна страва української кухні — сало — продукт довгожителів України! Продукт калорійний, проте містить корисні жирні кислоти, які позитивно впливають на здоров’я. Тому у невеликій кількісті воно не лише ситне й смачне, але й корисне. Споживають сало порізаним шматочками. Сало, перетерте з часником чи укропом, намазують на хліб. Така закуска смакує зі свіжим чи засоленим огірком, цибулею чи помідорами.

Холодець

Холодець

Холодець — старовинне блюдо, яке входить до переліку кращих страв української кухні. Готується просто, але тривалий час. Різні частини свинини з кістками варять декілька годин, а потім роблять з них заливне. Щоб страва була більш смачною, її подають в охолодженому вигляді із хріном чи гірчицею.

 

Узвар

Узвар

Узвар — один з найсмачніших напоїв в традиційної кухні. Рецептів приготування багато, проте найбільш смачніший узвар виходить із використанням сушених фруктів: яблук, груш, копченого чорносливу, вишні та ізюму. Солод приготованого напою можна довести додаванням меду. Теплий напій взимку або холодний влітку — у будь-яку пору року узвар добре вгамує вашу спрагу!

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.