Вінниця: куди піти і що подивитись

Вінниця — чарівне місто, розташоване в центральній Україні, яке постійно розвивається та не перестає дивувати не лише красою, а й своїми досягненнями. В 2013 р. це місто вважалось найкращим в Україні за рівнем життя. Крім того, Вінниця може здивувати й своєю багатою історією, яка сягає XIV ст. Тут є чимало місць та пам’яток, що будуть для душі любителям історії та культури. Для тих, хто у Вінницю їде вперше та бажає максимально гарно та з користю провести свій час, рекомендуємо ознайомитись з найбільш цікавими місцями, що допоможуть краще познайомитись з містом та його самобутністю.

Вінниця

Куди сходити у Вінниці безкоштовно

У Вінниці є кілька безкоштовних пам’яток, які ви можете дослідити, навіть якщо у вас обмежений бюджет. Це мультимедійний фонтан-рекордсмен Roshen, який є найбільшим плавучим фонтаном у Європі. Побачити водне та світлове шоу вночі — це захоплююче видовище, і це ідеальне місце, куди піти у Вінниці з дівчиною чи дитиною.

Фонтан Рошен

Якщо вам подобається рясне цвітіння рожевих сакур, тоді обов’язково приїздіть до Вінниці в кінці березня чи на початку квітня. В цей час поруч з набережною, біля пам’ятника Героям Чорнобиля, розквітають сім розкішних сакур. Ще одна популярна пам’ятка — Вінницька водонапірна вежа, яка є частиною історичної системи водопостачання. Піднятися на вежу і насолодитися панорамним видом на місто можна безкоштовно. Також ви можете відвідати музей Вінницького національного аграрного університету, який має значну колекцію сільськогосподарської техніки, та ознайомить з історією хліборобства краю. Більше дізнатися про музеї Вінниці ви зможете тут.

Вежа

Що подивитись у Вінниці?

Вінниця має різноманітні архітектурні пам’ятки, які демонструють багату історію та культуру міста. Одним із найцікавіших місць для відвідування є Вінницький замок, який побудували у XVI ст. Він існував майже 400 р. та мав унікальний архітектурний стиль. Також ви можете відвідати церкву Різдва Пресвятої Богородиці, яка є православною церквою з прекрасними фресками та іконами.

Національний музей-садиба ім. Пирогова — один з найважливіших об’єктів культурної спадщини України та обов’язкова туристична локація, яку повинен побачити кожен українець. Тут не лише розкішний парк, посаджений геніальним хірургом країни, а й музей-будинок, в якому жив Пирогов. Поруч знаходиться музей-аптека, інтер’єри якої облаштовані під приймальню пацієнтів та операційну. У церкві-некрополі понад 140 р. знаходиться забальзамоване тіло Пирогова, яке завдяки унікальним українським розробкам навіть краще зберігається ніж мумія Леніна.

Для тих, хто цікавиться мистецтвом, чудовим місцем для відвідування стане Вінницький обласний краєзнавчий музей. Музей має колекцію артефактів з історії міста, включаючи старі фотографії, документи та твори мистецтва. Заслуговують на увагу Військово-історичний музей повітряних збройних сил України, музей гончарного мистецтва Луцишина та музей почесних громадян міста.

Як і де провести вечір у Вінниці

Якщо ви подорожуєте разом з дітьми та не можете обрати варіант, куди піти з дитиною в Вінниці, пропонуємо обрати прогулянку на пароплаві. Екскурсія річкою Південний Буг розкриє багато цікавих фактів про місто, ознайомить з його культурою та дозволить помилуватись його красою з незвичних ракурсів. Не менш вражаючим плавання буде ввечері, коли місто порине у романтичну атмосферу, осяяну вечірніми вогниками та кольоровими підсвітками.

Вінниця має яскраве нічне життя, і тут є багато місць, де можна провести вечір. Якщо ви шукаєте місце, щоб відпочити з напоєм, ви можете відвідати одне з численних кафе та барів, розташованих у центрі міста. Театр пива «Правда» — чудове місце, щоб скуштувати місцеве крафтове пиво та послухати живу музику.

Ще один чудовий варіант куди піти ввечері у Вінниці — набережна міста, звідки відкривається чудовий вид на нічне місто. Окрім світлового шоу мультимедійного фонтану Roshen можна прогулятись до Київського мосту. Це місце відоме не лише гарними краєвидами на парк «Кумбари», Південний Буг та руїни старенької водозабірної станції, а й своїми бронзовими фігурками. Спробуйте знайти на мості фігурки-щастя у вигляді голубів котика та гусячого сімейства, щоб ваше життя сповнилось більшою кількістю щасливих моментів. З настанням сутінків міст стане ідеальною локацією для вражаючих фотосесій, оскільки його блакитна підсвітка зробить любе фото більш яскравим та неординарним.

Куди поїхати у Вінниці взимку

Вінниця — це чудове місце для відпочинку взимку, де можна насолодитися різними видами активного відпочинку. Якщо ви шукаєте, де покататися на ковзанах, то можете відвідати Вінницький міський парк, де з грудня по лютий працює ковзанка. Також ви можете покататися на лижах чи сноуборді на сусідньому гірськолижному курорті Пирятин, який знаходиться приблизно в годині їзди від міста.

Якщо ви шукаєте чогось більш культурного, можете відвідати Вінницький обласний театр ляльок, де є спеціальна різдвяна програма для дітей та дорослих. Якщо ви гадаєте, куди піти у Вінниці на Різдво, варто обрати Різдвяний ярмарок, де представлені різноманітні вироби ручної роботи, традиційна українськи страви та різдвяні прикраси.

Ще варіант, куди піти у Вінниці зимою, — тюбінг-парк Vinny Land, де можна покататись всією сім’єю. Більш стрімка льодова гірка у Зимовому містечку Центрального парку — гарний варіант для тих, хто полюбляє катання на сноутюбах. Для тих, хто полюбляє екстрим, до душі буде староміська гірка для школярів та дорослих. Ще один безкоштовний варіант — гірка на П’ятничах, вузька, стрімка, але захоплююча.

Цікаві факти про Вінницю

Чи знаєте ви, що Вінниці близько 660 років, а її населення становить понад 360 тис. осіб? Але вчені ще й досі задаються питанням: «Скільки Вінниці років?» — бо в писемних джерелах вказується 1363 р., але розкопки стверджують, що місто набагато старше. Тому є великі сумніви, що її засновником був Ольгред.

Також Вінниця відома тим, що тут народився відомий український письменник Михайло Коцюбинський. Ще один цікавий факт — Вінницький замок був збудований польським королем Сигізмундом III Вази в XVI ст. і відігравав значну роль у Речі Посполитій.

У Вінниці є унікальна пам’ятка — мультимедійний фонтан Roshen, який є найбільшим плавучим фонтаном у Європі. В теплу пору року тут щовечора влаштовується водно-світлове шоу. Крім того, Вінниця відома своїм сільським господарством, а Вінницький національний аграрний університет є одним із провідних аграрних університетів України.

Вінниця — прекрасне місто з багатою історією, у якому є чим подивитись і чим зайнятися. Незалежно від того, цікавитеся ви архітектурою, культурою чи активним відпочинком, у Вінниці кожен знайде щось для себе. Від безкоштовних пам’яток, як-от фонтан Roshen і Вінницька водонапірна вежа, до архітектурних пам’яток, як-от Вінницький замок і церква Різдва Пресвятої Богородиці. Увечері ви можете насолодитися бурхливим нічним життям або здійснити романтичну прогулянку вздовж річки Вінниця. А взимку можна покататися на лижах, ковзанах або відвідати різдвяний ярмарок.

Вінниця — це прихована перлина України, яку обов’язково варто відвідати хоча б раз у житті!

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.