Історичний центр Львова

Достеменно невідомо, яка точна дата заснування Львова. Існують припущення, що місто було створене ще до VI ст., про що свідчать чисельні археологічні розкопки та знахідки. Проте офіційна дата заснування — 1256 р. — рік видання Галицько-Волинського літопису, в якому згадується Львів. На той час місто поділялось на три частини: Високий замок (дитинець), Низький замок (резиденція короля) та укріплений поділ.

Історичний центр Львова

За роки існування Львів жодного разу не змінював своєї назви. Старовинне місто було названо на честь одного з українських князів — Лева Даниловича (сина засновника міста — Данила Галицького).

Сучасне місто Львів дуже відрізняється від того містечка, яке описується в історичних джерелах. На місці проспекту Свободи, там, де нині красується Оперний театр, ще сотні років тому протікала р. Полтва. Проте тогочасна влада вирішила прибрати річку, через її антисанітарний вплив на місто. Через неї було багато бруду, заводились комахи, зростала загроза малярії та весь час у повітрі відчувався сморід.

Старовинний Львів — туристична перлина України

Неймовірно, але найбільша кількість архітектурних пам’яток зосереджена не в найбільшому місті України, Києві, а саме у Львові. Так, це затишне місто стало рекордсменом по кількості архітектурних пам’яток. Їх особливість — близьке розміщення одне від одного. Тому прогулянка містом стане пізнавальною та зручною, оскільки всі найважливіші архітектурні пам’ятки Львову знаходяться в пішій досяжності. Тут вам не доведеться витрачати зайвий час, щоб побачити найголовніші львівські храми, парки чи музеї.

Історичний центр Львову охоплює багато цікавих архітектурних пам’яток, серед яких: площа Ринок, оточена будинками-пам’ятками архітектури відомими своїми архітектурними особливостями та легендами; центральна споруда площі — Ратуша; домініканський костел; Королівський арсенал; Міський арсенал; Порохова вежа; Оперний театр; Університет Франка; Чорна кам’яниця; Палац Корнякта; Вірменська церква, церква св. Параскеви П’ятниці; Залізничний вокзал та ін.

Унікальність архітектурних пам’яток Львову — їх гарний стан, який підтримувався постійними реконструкціями. На диво майже всі будівлі Львову не зазнали руйнувань після нищівної Другої світової війни, тому кожен турист може оцінити справжню красу та задум архітекторів і скульпторів, які працювали над створенням історичних пам’яток міста. Якщо говорити про архітектуру Львову, то можна охарактеризувати її одним словом — різноманітність. Кожна архітектурна пам’ятка унікальна за своїм архітектурним стилем, який відображає особливості певної історичної епохи, вплив культури сусідніх країн.

На жаль, у Львові залишилось мало архітектурних пам’яток в готичному стилі, що відносять до початку XVI ст. Проте тут ви побачите чимало будівель у стилі бароко (храм єзуїтів, палац Корнякта, палац Яблоновських), ренесанс (Миколаєвичівська кам'яниця, Венеційська кам’яниця), класицизм (Колегіум піярів, костел св. Трійці тринітаріїв), ар-деко (будинок на вул. Россі), модерн (колишній прибутковий будинок Грюнерів, будинок інженера Яна Строменгера).

Львів цікавий не лише пам’ятками архітектури, а й різноманітними музеями. Вони захоплюють туристів своїми легендами та рідкісними експонатами, заворожують таємничими розповідями з минулого та діляться цікавими фактами, які не відомі широкому колу людей. Якщо ви хочете більше дізнатись про самобутність міста, про особливості найдавніших професій, відкрити для себе нові історичні факти, тоді неодмінно відвідайте найбільш популярні та цікаві музеї Львову:

  • Національний музей ім. Андрія Шептицького, заснований в 1905 р. Музей містить понад 170 тис. експонатів, пов’язаних з національною культурою України.
  • Художньо-меморіальний музей Олени Кульчицької, відкритий у 1971 р, та розміщений в колишньому помешканні відомої художниці.
  • Музей-заповідник «Личаківський цвинтар», заснований в 1786 р., — найвеличніший некрополь України, де поховано багато відомих діячів історії, культури та мистецтва.
  • Львівський історичний музей «Арсенал», де знаходиться експозиція старовинної зброї, зібраної з різних країн світу.
  • Музей «Іоана Георгія Пінзеля», заснований в 1996 р. та розміщений в пам’ятці архітектури XVII ст. Тут представлені експонати-роботи величного скульптора Іоана Георгія Пінзеля.
  • Аптека-музей «Під чорним орлом» — аптечний музейний комплекс, який включає понад 3 тис. експонатів, зібраних протягом десятки років колекціонерами-ентузіастами, фармацевтами та науковцями.
  • «МуМі» — сучасний музей міста з інтерактивними експонатами. Якщо вас цікавить історія Львову та його мешканців, тоді цей музей обов’язковий для візиту.
  • «Львіварня» — музейно-культурний комплекс пивної історії, де кожен відвідувач має змогу дізнатись про історію виникнення пива та секрети його приготування.

Зелені місця Львову для відпочинку прогулянок

Зелені місця Львову для відпочинку прогулянок Місто Львів — затишне невеличке місто, де легко знайти для себе куточок спокою та хоч на мить відволіктись від буденного життя. У центрі Львову кожен з легкістю знайде парки чи сквер, де можна сховатись в тіні дерев, послухати спів птахів та просто відволіктись від життєвих проблем: Стрійський парк, парк ім. Івана Франка, парк «Високий замок», парк культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького, Снопівський парк, парк «Залізна вода», сквер ім. Івана Павла ІІ.

Неймовірно, але більшість парків знаходиться в центральній частині міста. Тому ви без проблем зможете швидко дістатись до місця відпочинку. Парки Львову — його частинка історії, яка пов’язана із прогулянками вельмож, дивовижними легендами та таємничими історіями. Це улюблене місце відпочинку львів’ян та туристів, оскільки в кожному парку є облаштовані місця для відпочинку. Крім того, в парках Львову можна побачити рідкісні види рослин чи просто насолодитись краєвидами на місто, як, наприклад, з висоти пагорбу парку «Високий замок».

Унікальність Львову не лише в кількості пам’яток та доступності великої кількості парків та скверів — майже кожен куточок цього міста це частина історії Львову, яка надихає та вражає його самобутністю та красою.

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.