Водоспади України, які варто відвідати

Подорожуючи Карпатами, неможливо не захопитись красою місцевих пейзажів, відчути масштабність лісових покривів гір. Особливо заворожують та приковують погляд стрімкі потоки води гірських водоспадів України, що спадають з висоти, ніби водяна завіса, або ж огортають своїми обіймами кам’яні виступи ущелин. Заворожуюче видовище варте уваги, на яке слід подивитись на початку квітня та до червня, поки не наступили посушливі спекотні дні, через які міліють гірські річки.

Женецький Гук

водоспад Женецький Гук

Внаслідок повені у повоєнні роки утворився один з найгарніших водоспадів Івано-Франківської області — Женецький Гук. Таку назву він отримав за великий шум, що створюють його води під час падіння з висоти. Знаходиться водоспад Гук в 9 км від станції Татарів, в 5 км. Від станції Микуличин. Дістатись до нього можливо лише на позашляховиках, або минаючі кілометри бездоріжжя пішки. Орієнтовний час по бездоріжжю — 40-60 хв.

Менш витривалі туристи можуть скористатись послугами місцевих автопідвізників, які на позашляховиках швидко довезуть до природної пам’ятки Карпатського національного парку.

Ялинський водоспад

Ялинський водоспад

Мальовничий Ялинський водоспад Рахівського району на Закарпатщині — один з найвищих однокаскадних водоспадів Західної України. Його висота сягає 26 м. Знаходиться він в Рахівських горах, серед дикої природи. Поруч із ним немає розвиненої інфраструктури, тому на шляху до краси природи варто подбати про зручне та не слизьке взуття.

Побачити в повній красі Ялинський водоспад можна навесні, коли води потоку Ялин максимально повноводні.

Шипіт

водоспад Шипіт

14-метровий водоспад Шипіт знаходиться на північних схилах Полонини Боржава. Дістатись до нього можна із с. Пилипець (6 км) або ж із залізничної станції Воловець (10 км). Утворилось геологічне диво природи в глибокій ущелині р. Пилипець.

Водоспад Шипіт — дуже популярна локація серед туристів, адже неподалік від нього влітку проводять фестивалі, а взимку сюди туристи приїжджають на гірськолижні курорти — Подобовець та Пилипець. Крім того, поруч з водоспадом знаходиться г. Великий Верх. За легендою, поруч із нею жили закохані — Іван та Марічка. Вони таємно від родичів часто зустрічались біля підніжжя гори, але коли їх секрет було розкрито, родичі настільки розлютились, що пролунав сильний грім та пройшла сильна злива. Стрімкий потік води змив з обриву закоханих. Тепер лише звук водоспаду Шипіт нагадає шепіт закоханої пари.

Прутський водоспад

Прутський водоспад

На півдні Івано-Франковської області знаходиться один з найгарніших водоспадів — шестикаскадний Прутський (Говерлянський) водоспад. Висота гірської пам’ятки — 80 м, а висота найвищого каскаду — близько 12 м. Це один з найпопулярніших водоспадів, який часто включають в перелік обов’язкових туристичних локацій на підйомі чи спуску з Говерли. Саме через Говерлу водоспад часто називають Говерлянським, а Прутським — через те, що живиться водоспад водами р. Прут. Відстань від бази Заросляк до Прутського водоспаду — 2,3 км.

Дзембронські водоспади

Дзембронські водоспади

Дзембронські водоспади (Смотрицькі) каскад з водоспадів, які знаходяться недалеко від вершини Смотреця, у південно-східній частині Чорногори. Висота водоспаду сягає 100 м, а його найвищий каскад — 10 м. Якщо ваша екскурсія включає підйом на гору Піп Іван, варто включити в маршрут Дзембронські водоспади, які будуть практично на шляху до гірської вершини.

Манявський водоспад

Один з найвищих та популярних водоспадів України — Манявський водоспад, який знаходиться на р. Манявка, на південному заході від села Маняви. Гідрологічна пам’ятка розташована поміж стрімких гір масиву Горгани.

Висота водоспаду — 20 м. Поруч із ним знаходиться монастир Манявський скит — сильне енергетичне місце, яке варто також відвідати тим, хто хоче зарядитись позитивною енергетикою природи.

Водоспад Кудринець

Невеличкий (всього 5 м заввишки), проте напрочуд гарний водоспад Кудринець, який знаходиться на південному сході від с. Зелена. Унікальність водоспаду — чисельні невеличкі каскади, ніби утворюють сходи, по яким стрімко спадає вода утворюючи водяну завісу шириною близько 3,5 м.

Крапельковий водоспад

Один з найменших водоспадів, який можна оглянути з усіх сторін — Крапельковий водоспад, що знаходиться в урочищі Бухтівець. Потік води сформований невеликою протокою р. Бухтівець, який спадає зі скельного масиву суцільною завісою.

Найбільш повний водоспад восени, але наприкінці літа його потік перетворюється на ледь помітний струмок з крапель. Це й стало причиною такої назви природного явища.

Дістатись до водоспаду можна пішки, на велосипеді або на авто з високим кліренсом.

Водоспад Воєводин

Водоспад Воєводин

У Державному заказнику «Соколові Скелі», на південних схилах гірського масиву Полонина Руна знаходиться водоспад Воєводин.

За однією з версій, водоспад Воєводин утворився внаслідок землетрусу, що спричинило появу тріщини в гірській породі, по якій нині тече водоспад. Початок його починається на Полонині Рівній, що знаходиться на висоті 1497 м.

Водоспад Труфанець

Недалеко від смт. Ясіні, що в Закарпатській області, протікає водоспад Труфанець. Його назва походить від річки Труфанець, з пригорлової частини якої бере початок водоспад. У його підніжжя знаходиться оглядовий майданчик, з якого можна помилуватись красою спадаючих по каскадам потоків води. Загальна висота водоспаду Труфанець — 36 м.

Водоспади України — ще одна сторона краси карпатської природи. Вони не залишають байдужими, викликаючи певні емоції, залишаючи в серцях спогади та враження, надихаючи на нові пригоди та мандрівки.

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.