Музеї України

Музеї — це не просто будівлі з експонатами, це скарбниці історії та культури, які допомагають нам не забувати про своє минуле та нагадують про те, ким ми є. Не дарма кажуть, що «народ, який не знає свого минулого, приречений на його повторення». Лише знаючи про помилки історії, можна в майбутньому піти іншим шляхом, створюючи нову сучасну історію, сповнену достатку, розвитку та нових досягнень.
Якщо вам не байдуже історична спадщина України, тоді варто дізнатись більше про те, які ж музеї є в нашій країні.

Типи музеїв

На початку ХХ ст. в Україні лише почала формуватись музейна мережа, що зумовило необхідність в створенні узагальнюючих критеріїв, за якими можна було б класифікувати музеї України. Ця класифікація періодично змінювалась, та остаточно сформувалась у другій половині ХХ ст. Вона поділяє всі музеї за типами та профілями.

Мета діяльності музею, його суспільне призначення — основні критерії, які визначають тип музею. На сьогодні розрізняють три типи музеїв України:

  • науково-освітні (публічні), які орієнтовані на широке коло відвідувачів
  • науково-дослідні (академічні) — вузькоспеціалізовані музеї, які орієнтовані на спеціалістів певного фаху
  • навчальні — музеї орієнтовані на студентів та учнів, тому частіш за все розміщені в освітніх установах

Профіль музею визначають за змістом його фондів, зв’язком з тією чи іншою галуззю. Так, у Законі України «Про музеї та музейну справу» розподілили музеї за наступними видами:

  • історичні музеї
  • етнографічні музеї
  • галузеві музеї
  • краєзнавчі музеї
  • мистецькі музеї
  • технічні музеї
  • археологічні музеї
  • природничі музеї

Вони в свою чергу можуть поділятись за більш вужчою спеціалізацією на види та підвиди.

Найбільш цікаві музеї України

Кожен музей нашої країни — унікальна скарбниця, експонати якої здатні розкрити відвідувачу не лише правдиві факти з історії. Здивувати цікавими моментами з життя видатної людини, а й просто захопити неймовірними розповідями про певні частини історії з певної сфери життя суспільства. Зробіть свою подорож українськими містами дійсно незабутньою, додавши в перелік туристичних локацій найбільш цікаві музеї України. До них ми сміливо можемо віднести наступні варіанти:

Музей контрабанди в Одесі — один з молодих українських музеїв, відкритий у 2013 р. Тут знаходиться понад 50 експонатів — конфіскованих речей, які намагались незаконно ввезти в країну. Кожен предмет перевертає уявлення про винахідливість порушників закону, які використовували найбільш неймовірні та неочікувані місця для перевезення цигарок, кокаїну чи кокаїну. Дізнатись про інші музеї Одеси ви можете тут

Музей конрабанди

Підводний музей для дайверів в Новомиколаївці, що знаходиться в 25 км від м. Дніпро, — затоплений музей-автопарк для тих, хто захоплюється дайвінгом. Тут на глибині 10-47 м знаходяться різноманітні предмети, пов’язані з автотематикою.

Музей космонавтики Ім. С. П. Корольова в Житомирі — один з найцікавіших музеїв космічної тематики, який понад 50 років знайомить своїх відвідувачів з різноманітними експонатами. Тут ви дізнаєтесь про саму космонавтику, побачите справжнісінькі спорядженням космонавтів, прилади та спорядження. Капсула з ґрунтом з Місяця, оригінальний спусковий апарат космічного корабля — лише частина унікальних речей, які має цей музей.

Музей космонавтики

«Замок Радомисль» — приватний музейний комплекс Житомира. В ньому міститься унікальна колекція ікон, зібрана відомим українським медиком та політиком — Ольгою Богомолець. Сучасна експозиція налічує понад 5000 предметів церковної тематики, які відносяться до XVI-ХХ ст. та доставлені з різних куточків України. П’ять залів з цікавими експонатами, трапезна, ландшафтний парк — таке місце заслуговує на увагу.

Замок Радомисль

Музей скіфського золота варто відвідати хоча б тому, що знаходиться він в святому місці — на території Києво-Печерської лаври, в Києві. Тому цікаво буде поглянути не лише на архітектуру храмового комплексу, а й на безцінну експозицію музею, що складається з різноманітних золотих виробів XIV-XVI ст.: вази скіфської епохи, золота пектораль, прикраси цариці, діадеми, церковне вбрання, книжки — різноманітні предмети із золотим оздобленням витонченої роботи майстрів.  Дізнатись про інші музеї Києва ви можете тут

Відомі музеї України, які варто відвідати кожному

Культура українців, їх побут, звичаї — безцінна спадщина нації, яку не тільки описано в книжках, а й відображено в експонатах багатьох музеїв. Перевірте себе, чи є у переліку ваших локацій запропоновані нами відомі музеї України:

Національний науково-природничий музей НАН України, який знаходиться в самісінькому центрі Києва — одне з популярних місць для екскурсій всіх київських школярів. І якщо вам не доводилось бувати в цьому українському музеї або ви з іншого міста, тоді обов’язково завітайте сюди, щоб дізнатись багато цікавого про природу, навколишній світ та різні епохи еволюції планети та людства. Лише уявіть, що тут 8 тис. кв. м., 24 зали, 30 тис. експонатів, діорами, 3Д панорами — місце, яке неможливо забути.

Національний заповідник «Хортиця» — не просто-музей заповідник, це унікальне місце сили, символ козацької епохи, де ніби застиг час, дозволяючи поринути в XV-XVIII ст. та відчути непохитний дух справжніх українських воїнів. Острів площею 24 кв. км. — територія для справжніх дослідників історії, шанувальників козацтва та любителів відпочинку на природі.
Музей писанки в Коломиї — єдиний у світі музей писанкового розпису, біля якого знаходиться найбільша скульптура писанки. Саме тут ви дізнаєтесь, як і навіщо виготовляли писанки, побачите унікальні техніки їх розпису та ознайомитесь з найбільшою колекцією писанок, що налічує більше 6000 експонатів.

Національний музей літератури України — серце духовної культури, джерело натхнення та мовчазний свідок розвитку писемності українського народу. Тут знаходиться понад 85 тис. експонатів, серед яких твори, надруковані від XVII. ст. до сьогодення. Їх авторами є видатні українські письменники, політики, поети та художники. Ознайомитись з такою культурною спадщиною — майже не обов’язок кожного українця.

Дніпропетровський національний історичний музей в Дніпрі — альтернатива машині часу, коли хочеш стати свідком розвитку людства від епохи палеоліту і до наших часів. 283 тис. експонатів, які розкажуть і про первісну історію краю, про козацтво, війни, репресії та сучасний розвиток Дніпропетровщини. Різноманітні безцінні колекції, які продемонструють майстерність українських майстрів, талант митців та самобутність нашої культури.

Сучасні музеї

Не менш цікаві та захоплюючі — сучасні музеї України. В них не лише зібрані неординарні та цінні експонати, а й використані неординарні підходи до подання інформації: тривимірні технології, інтерактивні експонати, можливість прийняти участь у виробництві, дізнатись секрети технологічних процесів та просто поглянути на незвичну подачу інформації. Яскраві приклади таких неординарних сучасних музеїв у нашому переліку:

«Львіварня» — музейно-культурний комплекс пивної історії, що знаходиться у Львові. Це дійсно сучасний музей з розкішними інтер’єрами, інтерактивними експонатами та дегустаційним залом. Тут не лише все розкажуть і покажуть про виробництво пива, а й дадуть змогу особисто прийняти участь у його приготуванні.

Музей становлення української нації в Києві — один із сучасних історичних музеїв, де використані сучасні технології. Тепер не обов’язково ходити слідом за гідом, можна просто скористатись послугами медіагіда. Тривимірні фігури основних історичних постатей доповнюють побачену і почуту інформацію, закарбовуючи її в пам’яті візуально.

Музей ідей у Львові — місць зародження неординарного бачення деяких речей, це майданчик людей зі сміливим та креативним мисленням, де вони дають волю своїм фантазіям через представлені експозиції. Більш інвормації про музей ви знайдете тут.

Музей ідей

 «Експерементаріум» — музей популярної науки і техніки в Києві. Це насправді не лише територія знань, а й інтерактивний майданчик, де діти не лише тихенькі відвідувачі, а справжні учасники захопливих експериментів та пізнавально-розважальних шоу. Будь-яка інформація, подана в такому місці, запам’ятається надовго юному досліднику.

Онлайн-музеї

Різноманітні проблеми дають лише поштовх для розвитку. Українські музеї в цьому питанні не стали виключенням. Через CОVID-19, а нині й через війну перехід на нові технології дозволяє музеям не лише нагадувати про себе та виконувати свою просвітницьку роль, крокуючи в ногу з часом. Музеї України онлайн являють собою тривимірні тури. В залежності від якості виконання можна не просто побувати в музеї, але й детально ознайомитись з його експонатами.
3D тури стрімко набирають оберти, тому вже представлені на сайтах різних музеїв: Одеський художній музей, Музей грошей, Музей Гуцульщини та Покуття, київський музей ім. І. Франка, вінницький музей Пирогова та ін.

Заслуговує на увагу віртуальний тур музеями просто неба, де представлено 7 музеїв з різних міст України. Завдяки розповіді аудіогіда, ви зможете дізнатись багато цікавого про звичаї, історію, культуру та побут українців.

Поповнюйте свої знання, відвідуйте найкращі музеї України онлайн чи офлайн, а Travel-guide.in.ua подбає, щоб ваші маршрути подорожей дійсно стали вражаючими та незабутніми.

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.