Бородянка

Бородянка - це селище міського типу Київської області. Селище було засновано в XI столітті. Перша назва селища була Козятичі. Але в XII ст. Воно було зруйноване монголо- татарськими нападами. Потім перші згадки про селище вже як “Бородянка” згадувалися в XV ст. в документах польського короля. В документі було прописано право власності сім’ї Макаревичів територією Бородянки. Потім ще не раз загострювались запальні війни за землі між польськими та російськими князівствами. До XX ст. землі входили в склад Росії. Протягом століття відбувалися бої за Бородянку. І в середині ХХ ст. землі відійшли Україні. Спочатку це було село з великою кількістю населення. Почали відкриватись магазини, за допомогою сільських вчителів було відкрито бібліотеку, з’явився народний театр та своя кіноустановка. Згодом відкрили школу медсестри та семирічну початкову школу, працював будинок культури. Вже в 1957 році село віднесли до категорії селища міського типу і воно стало великим районним центром.

Селище почало активно розвиватися в середині 70 - х років. Почалося будівництво філії Київського завода “Червоний екскаватор”. Разом з заводом активно відстраювали багатоповерхівки для працівників завода. Відновили центральну частину селища. Побудовано районну раду, суду, універмаги та перші ресторани. Згодом побудували першу триповерхову школу, де навчалося понад 1200 учнів. В цей час активно розвивався агрохолдинг (в минулому він був колгоспом). Це також дало вагомий внесок в побудову нових жилих районів та розвиток інфраструктури селища. З 2020 року місто Бородянка увійшло в склад Бучанського району.

Населення Бородянка до війни налічувало близько 13 тисяч осіб.

Але з 24 лютого 2022 року почалося вторгнення російських військ на територію України. І саме через селище йшов шлях до Києва. З перших днів війни в селищі були запеклі бої та авіаудари. Через селище рухалася колоною російська техніка на місто Київ. 1 березня 2022 року було здійснено авіаудар по житловому масиву, під обстрілами опинились приватні будинки, адмінбудівлі, вулиці та вся інфраструктура селища.

На початку травня 2022 року Бородянка була звільнена від окупантів.

Бородянка сьогодні залишається одним з самих зруйнованих міст Київської області. За 38 днів окупації селище зруйноване та розтрощене російськими окупантами. Бородянка після звільнення була замінована. Тому чисельність населення нині поки невідома.

Завдяки ЗСУ на сьогодні Бородянка стрімко відновлюється та повертається до свого доокупаційного вигляду. Відновлюються адмінбудівлі, житлові комплекси, школа, дитячі майданчики. Це затишне і спокійне місто.

Бородянка на карті України

Категорії, які можуть бути цікавими для вас у цьому місті

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.