Скільки потрібно панелей: як розрахувати кількість сонячних установок для енергонезалежного будинку

Ви хочете зробити свій будинок енергонезалежним і використовувати сонячну енергію як основне джерело електрики? Це чудова ідея, але для її реалізації потрібно правильно спроєктувати та встановити систему панелей, яка буде відповідати потребам в енергії та особливостям вашого будинку та місцевості. Після прочитання цієї статті ви зможете краще спланувати свою електростанцію.

сонячні батареї

Визначення потреб в енергії

Перший крок у розрахунку кількості панелей для вашого будинку — дізнатися, скільки електрики ви споживаєте в середньому за день, місяць або рік. Це можна зробити кількома способами:

  1. Скласти список усіх електроприладів, які ви використовуєте в будинку, і вказати їхню потужність (у ватах) і час роботи (в годинах) за день. Потім ви можете перемножити потужність і час роботи кожного приладу та скласти всі результати. 
  2. Подивитися на свої рахунки за електроенергію за останні місяці або роки та дізнатися, скільки кіловат-годин ви споживали в середньому за період. Або ви можете знайти в інтернеті середні значення енергоспоживання для будинків, схожих на ваш за розміром, кліматом і кількістю мешканців, і використовувати їх як орієнтир.

Важливо пам'ятати, що ваше енергоспоживання може змінюватися залежно від сезону, погоди, звичок та інших факторів. Рекомендується додати запас до отриманого значення — враховуючи, що ціни на сонячні батареї досить низькі, додаткові 10–20% від середнього споживання не завадять.

Розрахунок сонячних панелей

Коли ви визначили свою потребу в енергії, можете перейти до розрахунку кількості та потужності панелей, які вам потрібні для її покриття. По-перше, необхідно виміряти сонячну радіацію — кількість енергії від сонця, яка падає на одиницю площі за одиницю часу. Вона вимірюється у ватах на квадратний метр (Вт/м2) або кіловатах на квадратний метр (кВт/м2). 

Сонячна радіація залежить від географічного положення, пори року, часу доби, хмарності та інших факторів, тому варто використовувати карти або калькулятори для розрахунку. Враховуйте не тільки середнє значення, а й максимальне/мінімальне.

Потім потрібно визначити потужність панелі — кількість електрики, яку вона може виробити за певної сонячної радіації. Ви можете використовувати таку формулу P = E / (R*H*PR), де:

  • P — необхідна потужність панелей (у Вт);
  • E — ваше середнє споживання електрики за день (у Втг);
  • R — кількість годин світла у вашому регіоні (у годинах);
  • H — кількість годин роботи панелей на день (у годинах);
  • PR — коефіцієнт продуктивності панелей (від 0 до 1).

Наприклад, якщо ваше середнє споживання електрики за день становить 10 кВтг, у вашому регіоні кількість годин світла дорівнює 5 годинам, кількість годин роботи панелей на день дорівнює 4 годинам, а коефіцієнт продуктивності панелей дорівнює 0,8, то необхідна потужність дорівнюватиме: P = 10 000 / (5*4*0,8) = 625 Вт.

Тепер вам залишається закупитися необхідною кількістю панелей, щоб отримати потрібну потужність. Бажаємо удачі у створенні енергонезалежного будинку.

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.