Що таке дерматоз та його основні види

Дерматоз належить до шкірних захворювань, може вражати волосся й нігті та спричиняється різними факторами, включно з інфекціями, подразненнями, аутоімунними захворюваннями й раком. 

Дерматоз

Лікування залежить від причини й може включати зволожувальні засоби, антибіотики, протигрибкові препарати або місцеві стероїди (глюкокортикостероїди). Останні використовують у разі дерматозів, які чутливі до кортикостероїдів, наприклад псоріазу. Якщо хвороба ускладнена бактеріальною чи грибковою інфекцією, рекомендується використовувати комбінований препарат Триакутан. До його складу входить кортикостероїд бетаметазон, антибіотик гентаміцин та антимікотик клотримазол.

Як визначити захворювання

Дерматоз означає будь-які нерівності чи пошкодження шкіри. Шкірні захворювання, що спричиняють запалення, наприклад екзема, відомі як дерматит. Прикладами можуть бути такі стани шкіри, як:

  1. Ураження — ділянка, яка за кольором чи текстурою відрізняється від інших областей шкірних покривів.
  2. Макула — плоска знебарвлена пляма.
  3. Папула — тверда або кістозна піднята точка шириною менше ніж 1 см.
  4. Вузлик — шкірний наріст.
  5. Пустула — невелика, заповнена гноєм виразка.
  6. Висипання — ділянка подразненої або опухлої шкіри.
  7. Везикула — невеликий, наповнений рідиною пухир.

 

Дерматоз

Певне ураження вказує на конкретний вид дерматозу, тому потребує консультації дерматолога та індивідуального підбору ліків.

Типи дерматозу

Серед основних видів розрізняють:

  1. Акне (прищі) — виникає, коли пори шкіри забиваються брудом, шкірним салом чи бактеріями. Найчастіше з'являються на обличчі, спині, грудях та плечах.
  2. Вогнищева алопеція — характеризується випадінням круглих ділянок волосся на голові, обличчі, пахвах і вухах.
  3. Бульозний епідермоліз — спричиняє стоншення епідермісу, який легко рветься або покривається пухирями. Симптоми зазвичай починаються з народження та погіршуються з віком. Ліків проти захворювання немає, але його можна успішно контролювати.
  4. Гнійний гідраденіт (інверсні вугрі) — хронічна хвороба шкіри, що провокує появу прищів на ній та під нею. Вони схожі на шишки, які утворюють тунель під епідермісом і можуть спричинити рубцювання.
  5. Іхтіоз — група шкірних захворювань, які провокують сухість і лущення. Лускаті ділянки зазвичай сверблять, червоніють і грубіють.
  6. Імпетиго — поширена інфекція, яку спричиняють бактерії в разі контакту шкіри до шкіри. Часто зустрічається в маленьких дітей і спортсменів-борців. Зазвичай починається з виразок, що сверблять, які пізніше покриваються кіркою.
  7. Волосистий кератоз (куряча шкіра) — діагностується, коли з'являються крихітні червоні шишки, які стають особливо помітними на сухому епідермісі.

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.