Перевірка прохідності маткових труб — що це та як до неї підготуватися

Маткові труби — це структури, які розташовані між яєчником і маткою. У нормі вони забезпечують вільне проходження яйцеклітини в порожнину матки, слугують місцем запліднення жіночих статевих клітин. Без них природний процес запліднення стає практично неможливим. Тож, якщо в їхній роботі спостерігаються проблеми, репродуктивне здоров'я значно погіршується.

Одна з найрозповсюдженіших проблем — порушення прохідності труб через заповнення їхньої порожнини спайками чи зрощеннями. Такий стан потребує лікування, оскільки негативно впливає не тільки на репродуктивну функцію — він провокує розвиток запалення та інфекцій. Щоб встановити цей діагноз, у клініках існує послуга ехосальпінгографії. Це дослідження дозволяє візуалізувати внутрішній просвіт фалопієвих труб та оцінити ступінь їхньої прохідності. Ця процедура належить до групи УЗ-досліджень.

УЗД

Необхідна підготовка до процедури

Перш ніж лікар зможе провести цю маніпуляцію, необхідно впевнитися у відсутності протипоказань. Для цього проводиться низка додаткових досліджень:

  • мазок із піхви — він необхідний, щоб переконатись у відсутності інфекційних процесів, адже під час введення в матку контрастного розчину можна занести збудників до черевної порожнини;
  • тест на вагітність — вона є абсолютним протипоказанням до проведення.

Також від пацієнтки вимагається дотримуватися деяких обов'язкових правил:

  • за 2 дні до обстеження припинити статеві контакти;
  • за тиждень до проведення маніпуляції відмовитися від використання внутрішньовагінальних методів терапії.

Для кращої візуалізації ехосальпінгографія проводиться на наповнений сечовий міхур. За дві години до неї треба випити близько двох літрів води та утриматися від сечовипускання.

У ролі контрасту використовується йод. Якщо у вас присутня алергія на йодовмісні препарати, необхідно попередити про це лікаря.

УЗД

Як проводиться сама процедура

Через спеціальний катетер, введений через піхву в цервікальний канал, до матки вводиться фізрозчин із контрастною речовиною в ньому. У нормі він проходить через фалопієві труби та формує навколо матки контрастний контур у черевній порожнині.

Якщо прохідність труб порушена, є декілька варіантів:

  1. Матка набуває форми шару. Це свідчить про обструкцію труб всередині її стінок.
  2. Контур формується тільки з однієї сторони. Так виглядає однобічна обструкція.
  3. На УЗД гарно видно обидві труби у вигляді канальців. Так виглядає двобічна обструкція.

Базуючись на результатах дослідження, можна встановити діагноз і призначити адекватне лікування.

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.