Грошова допомога військовослужбовцям на оздоровлення: кому надається і коли?

Військова служба навіть в умовах воєнного часу – це до безжальної жорсткості чіткий уклад порядків і взаємостосунків, які регламентуються певними законами та документами. Професійним військовим в армії легше зорієнтуватися, щоб не допустити обставин, де утискаються їх права.  Але переважна більшість наших сьогоднішніх захисників  – донедавна люди мирних професій, яких мобілізувала війна. Та і час постійно диктує нові правові реалії, в яких Google – не такий вже й помічник.

Що таке оздоровчі виплати ЗСУ?

Сьогодні поговоримо про допомогу на оздоровлення військовослужбовцям. Вона надається лише тим, хто має право на щорічну основну відпустку (а це – кожен мобілізований чи контрактник) і не стосується тих, хто перебуває на строковій службі. Виплачуються оздоровчі кошти за різних обставин та мають свої особливості. 

Одна з основних проблемних ситуацій – військовий звільняється зі служби, він має право на оздоровчі, але не отримав їх протягом року. Підставою для отримання є наказ командира частини, яким боєць виключається зі списків особового складу, у цьому ж наказі оголошується про виплату. 

Виплата на оздоровлення військовим, які перебувають на службі, передбачена щорічно, незалежно від того використали вони свою відпустку чи ні. Для її отримання в такому випадку необхідно написати рапорт на оздоровчі зсу без вибуття у відпустку. Він складається у двох примірниках та подається командиру. Після реєстрації рапорту та підпису уповноваженої особи, яка його приймає. Один екземпляр залишається подавачу.

Розмір виплат залежить від кількох факторів. Найперший – це посадовий оклад. Також враховуються надбавки, пов'язані з вислугою років, оклад за званням та щомісячні види додаткового забезпечення, які військовий отримує залежно від своєї посади. 

Як військовому отримати оздоровчі?

На законодавчому рівні питання оздоровчих для захисників з урахуванням усіх цих факторів ретельно врегульовано, та в реальності непоодинокі ситуації, коли виплату на оздоровлення військовослужбовцям складно отримати навіть за наявності підстав. 

Наприклад, це може стосуватися випадків, коли людина переходить на службу в ЗСУ з правоохоронних органів чи інших військових формувань і не отримала оздоровчу виплату за попереднім місцем служби. Актуальна тема і для тих, хто до мобілізації працював у бюджетній організації. У таких випадках важливим кроком для ефективного вирішення справи стане консультація компетентного у військових питаннях юриста або й його практичні адвокатські послуги. 

«Чи є сенс судитись с частиною за неадекватну виплату при звільненні? Не виплатили оздоровчі», – на це запитання, яке нерідко чують юристи, відповідь однозначна: так. Якщо дійсно є порушення, достатньо доказів і все це охопить грамотно складена позовна заява – успіх гарантований. 

Разом з тим, питання з отриманням оздоровчих може вирішити всього один документ: правильно написаний рапорт. Не знаєте як це зробити? Зверніться до фахівця, який допоможе скласти його так, що підстави для отримання виплати будуть максимально переконливими і стовідсотково базованими на чинному законодавстві. 

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.