ТОП 15 палаців, замків та фортець України, які варто відвідати

Самобутність української історії сформована під впливом багатьох факторів. Українські землі неодноразово ставали місцем для боротьби, тим ласим шматочком території, який прагнули захопити іноземні загарбники. Це спричинило будівництво різноманітних будівель і споруд оборонного призначення, які вирізнялись різними рисами архітектури, переважно притаманними за кордоном. Але завдяки будівництву цих величних та міцних споруд, сучасники мають змогу власними очима побачити чи гарні споруди та відчути себе частиною української історії. Тим, хто планує подорож визначними місцями України, пропонуємо підбірку найпопулярніших та вражаючих замків України.

 

1. Меджибізький замок

меджибізький замок

 

В одному зі стареньких містечок Хмельниччини знаходиться одна з відомих місцевих пам’яток — Меджибізький замок. Його побудували ще в 1362 р, в якості захисної споруди від частих нападів татар. Крім того, оборонний комплекс містить багато інших споруд, які створювали умови для проживання місцевих жителів. Про це свідчать вціліла кераміка, великі розміри вікон, наявність камінів, фігурні атики та білокам’яні портали. Серед вцілілих споруд: замкова церква, оборонні стіни, арковий виїзний міст, три башти та два замкових корпуси.

Сучасний Меджибізький замок — популярне туристичне місце, де двічі на рік проводять лицарські турніри, які супроводжуються гучним святкуванням та різноманітними сюрпризами. Дізнатись більше про традиції та побут давніх часів можна в місцевому краєзнавчому музею, що знаходиться в службових приміщеннях замку.

 

2. Підгорецький замок

Замок у Підгірцях

 

Підгорецький замок у Підгірцях — витвір архітектури, створений  на замовлення найбільшого магната Речі Посполитої — С. Конецпольського — для відпочинку та розваг.

Розкішний замок звели за проектом архітекторів Гійома-Левассерата Андре дель Акви. Сюди приїжджали відомі монархи, замок описували відомі митці та поети. Тут зберігались вражаючі своєю красою та дорожнечею різноманітні речі, на честь яких були названі кабінети: золотий, мозаїчний, зелений, дзеркальний, китайський, кармазиновий та ін.

Нині Підгорецткий замок — надбання Львівської галереї мистецтв, який докладає всіх зусиль, щоб зберегти та показати відвідувачам красу та розкіш європейсько знаті.

 

3. Острозький замок

острозький замок

Один із найвеличніших замків України, культурне надбання Острогу — Острозький замок, зведений у 1241 р. для укріплення міста від нападів монголо-татар. Тоді замок був оточений глибоким ровом з водою, за його могутніми стінами знаходились Богоявленська церква-фортеця, Надбрамна вежа, Мурована та Кругла. Ця унікальна споруда має стіни товщиною 3 м, її уступи створені для вартових, а нижня частина облаштована бійницями.

На території сучасного острозького замку знаходиться найстаріший музей Рівенщини. Скарбом замку є Острозька Біблія — повне видання Старого та Нового заповітів.

Історія Острозького замку оповита не лише цікавими фактами, а й легендами, про які розповідають екскурсоводи музею.

4. Замок Шенборн

Замок Шенборн

Справжня прикраса Закарпаття — замок Шенборна. Його витончений елегантний силует здалеку виділяється з поміж оточуючої зелені. Історія замку розпочалась у 1728 р. коли архітектору Лотар Франц фон Шебон Карл 4 передав у володіння землі Закарпаття. Так із маленького мисливського будинку був зведений величний замок, побудований за проектом архітектора Гроссерсона. Унікальність архітектури замку Шенборн у символічності. В ньому 365 вікон (кількість днів у році), 52 димарі (кількість тижнів у році) та 12 входів (кількість місяців у році).

Родина Шенборнів зробила все можливе щоб зберегти замок. Проте в 1944 р. їм довелось поїхати в іншу країну, а в 50-х рр. замок став власністю санаторію «Карпат». І хоча з тих пір майже не залишилась краса інтер’єрів, відвідувачі можуть помилуватись красою самого замку та оточуючого його дендропарку у англійському стилі.

5. Кам’янець-Подільський замок

Кам’янець-Подільський замок

Квітка на камені, що височіє на одному з популярних українських туристичних міст Кам’янець-Подільський — однойменний замок, заснований в ІХ ст. Це мовчазний свідок, що пережив часи нападу хана Батия, бачив занепад та розквіт міста після визволення литовського князя Ольгерда. Не зважаючи на чисельні війни, Кам’янець-Подільський замок не лише вистояв, а й досі має гарний вигляд.

Кам’янець-Подільський замок — епіцентр культурного життя міста. Тут проводять фестивалі, гучні святкування та цікаві екскурсії.

 

6. Замок Любарта в Луцьку

Замок Любарта в Луцьку

 

Одна з найгарніших споруд Луцька — замок Любарта, побудований у X ст. Будівля названа на честь литовського князя Любарта, проте не через те, що він її звів, а за те, що доклав максимум зусиль для її збереження та відбудування.

За роки існування замок неодноразово змінював своїх власників, був в облозі та мав різне призначення. До XVI ст. він був княжою резиденцією, з середині XVI ст. — центром судової влади, у XVIII ст. канцелярією, а нині — історико-культурний заповідник.

Навколо замку точиться чимало легенд, проте почути та побачити сам замок Любарта варто особисто.

 

7. Олеський замок

Олеський замок

Зовні неприступна фортеця, а з середини романтична перлина Львівської області — саме так виглядає Олеський замок. Стіни будівлі пережили чимало подій: зміну власників, пожежі, війни, занепад. Але після тривалих реконструкцій будівля не лише повернула собі гарний вигляд, а й стала музеєм-заповідником с. Олеськи.

У сучасному музеї Олеського замку знаходиться чимало цінних історичних пам’яток, збережена ліпнина стін, що підкреслює багате убранство споруди. Збережені картини, вітражі та мозаїки приміщень створюють унікальну атмосферу  середньовіччя, яка дозволяє поринути в минуле і більше дізнатись про історію замку та його власників.

Краса Олеського замку приваблює не лише туристів, а й кінематографів, які знімали тут «Три мушкетери», «Вогнем і мечем», «Овід».

 

8. Замок Паланок

Замок Паланок

Мукачівський замок Паланок — могутня середньовічна фортеця, що вражає розмірами та кількістю трас. Її зовнішній вигляд постійно зазнавав змін. Так з невеликого форпосту X-XIст. відбудували сучасну оборонну фортецю. Лише наприкінці XV ст. замок Паланок перетворився на типову середньовічну споруду. У XVI ст. з’явився кільцевий бастіон та дозорна вежа, а у XVI-XVIII ст. були зведені Нижній та Передній замки. Про непідступність замку Паланок свідчить той факт, що його жодного разу не вдалось ворогам взяти штурмом.

За роки існування замок Паланок постійно змінював власників. Ним володіли польський князь, угорський король, угорські можновладці, трансільванські князі, родина Ракоці та ін.

Наразі у Мукачівському замку діє філіал Закарпатського краєзнавчого музею. Але амок цікавий не лише своєю музейною експозицією, а й різноманітними заходами: лицарськими боями, які проводяться тут щороку.

 

9. Золочевський замок

Золочевський замок

Середньовічна прикраса львівського містечка Золочеве — Золочевський замок — сучасний музей-заповідник, а також пам’ятка національного призначення. Хтось називає його мініатюрою Люксембургського саду, а для когось це своєрідний свідок неймовірних історичних подій.

Внутрішнє оздоблення Злочевського замку майже не зберіглось, проте у реконструйованій каплиці досі є ікона Св. Миколая XVII ст. У Великому житловому палаці є туалети, каміни та потаємні ходи. Давні панські кімнати нині перетворились на місце зберігання музейної експозиції «Інтер’єри історизму», яка складається із старовинних меблів XVII-XVIII  ст.

 

10. Свиржський замок

Свиржський замок

Хто хоч раз переглядав кінострічку «три мушкетери», то неодмінно впізнає на кадрах Свиржський замок, який знаходиться  у віддаленому селищі Свиріж. Замок є прикладом оборонної споруди, в якій гармонійно поєднані прості та виразні архітектурні форми, велич та витонченість образу.

Свиржський замок звели у XV ст. Це була міцна фортифікаційна кам’яна споруда, яка набула свого сучасного вигляду на  початку XIX ст., за часів володіння Цетнерів. Оскільки господарі були пристрасними садівникам, то навколо замку облаштували розкішний парк.

Але за часами розквіту нині замок зазнав часів занепаду, проте це не заважає йому дивувати туристів своїми легендами та історіями, вражати величчю та красою архітектури.

 

 

11. Хотинський замок

Величний хотинський замок височіє над берегами Дністра. Височенні 40-метрові стіни за своїми розмірами не поступаються більшості багатоповерхівок.

Історія Хотинського замку настільки трагічна та героїчна, як і самого міста Хотин. Вдале розміщення, як торгового центру, що знаходиться на перехресті торгівельних шляхів, він був ласим шматочком для ворогів. Проте це не завадило замку постійно видозмінюватись, перебудовуватись та розширюватись. У 18 ст. турки добудували фортецю та мінарет, створили гарем, де утримували понад 30 українських дівчат. У XIX ст. буда побудована церква Св. Олександра Невського.

Під час Другої Світової Війни  Хотинський замок зазнав багато руйнувань, але частково його відновили, що дає змогу зрозуміти, наскільки це неймовірно гарна та вражаюча споруда.

 

12. Замок Даховських

Розкішний маєток на Черкащині у готичному стилі де ще на початку XIX ст. вирувало життя та було чути гомін гостей польських поміщиків. Замок будувався та реконструювався за проектами самих господарів — Духновських, які займались будівництвом та архітектурою. Так до початку XX ст. у Леськах завершилось будівництво замку Леських (Дахновських), будівельна площа якого досягла 80 гектарів.

З від’їздом господарів до Польщі  замок використовувався у якості будинку відпочинку для працівників цукрового заводу, піонерського табору, шпиталю, санаторію та під військові склади.

Зараз замок Даховських перебуває у занепадаючому стані та чекає спонсорів і дотацій від влади.

 

13. Палац Тарновських

Палац Тарновських у Качанівці — одна з небагатьох збережених садиб Чернігівщини, що увійшла до 7 чудес України. Садибу звели у 1720 р. у класичному стилі за кошти графа П. Румянцева-Задунайського. Її площа значно розширилась за нових власників-поміщиків Тарновських. З тих пір палац перетворюється на культурно-мистецький центр, куди приїжджали М. Гоголь, Т. Шевченко, М. Глінка, М. Врубель, І. Рєпін, В. Штернбернг, М. Вовчок та ін. 

Не менш цікавим є не лише палац Тарновських, а й створений навколо нього парковий ансамбль, що займає площу 600 гектарів. Тут зберіглись «Романтичні руїни», гірки Кохання та Вірності, альтанка з гротом та Георгіївська церква.

 

14. Митрополичий палац

Одна з цікавих пам’яток Чернівців — Митрополичий палац, що став головною туристичною локацією міста. Він привертає увагу своїми розмірами, оригінальністю та вишуканістю інтер’єрів.

Митрополичий палац заслужено вважається найгарнішим серед існуючих палаців України. У його будівництві приймав участь відомий чеський архітектор — Йозеф Главка. 

Митрополичий палац — унікальний архітектурний шедевр, в якому поєднані риси візантійського, мавританського, готичного та романського стилів. Ці засоби стали нетиповими для Буковини, що лише виділило споруду серед існуючої забудови. Впевнитись у красі та розкоші палацу може кожен охочий, хто завітає вже до сучасного корпусу університету ім Ю. Федьковича, де проводяться екскурсії для гостей міста.

15. Аккерманська фортеця

Серед найбільших середньовічних споруд України на особливу увагу заслуговує Аккерманська фортеця Одеської області. Її заснували у XVII ст. в якості потужної оборонної споруди, міць якої успішно випробувано роками та частими атаками ворогів.

В Аккерманській фортеці збериглися не лише товсті та високі стіни, а й 24 башти. Дві з них — Дівоча та Пушкінська вежі мають власні історії, пов’язані з трагічними історичними подіями.

 

Подорожуючи Україною та обираючи в якості цікавих локацій замки та палаци, ви з можете впевнитись в тому, наскільки багатою та цікавою є історія українців, отримаєте незабутні враження та незабутні спогади!

Відгуки (0)

Ще жодний користувач не залишив жодного відгука. Бажаеш залишити перший відгук?
Додати відгук

Будь завжди в курсі

Підпишіться на розсилку, щоб бути в курсі останніх новин, туристичних локацій, цікавих маршрутів та регіонів від Travel Guide.